Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007

Η απειλή με αριθμούς...

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε την Εκθεση Στερν ως την πιο σημαντηκή που έλαβε στην καριέρα του.Δημοσιεύθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 2006 -ημερομηνία-ορόσημο στον αγώνα κατά των κλιματικών αλλαγών- ανέφερε ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου αποτελεί πλέον θανάσιμη απειλή για τη ζωή στον πλανήτη Γη. Και κυρίως ότι η καταστροφή δεν θα λάβει χώρα «κάπου, κάποτε», αλλά στις χώρες μας, στη διάρκεια της ζωής μας. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι:

- Σήμερα, η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα φθάνει τα 430 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e), σε σχέση με 280 ppm πριν από τη βιομηχανική επανάσταση.

- Ακόμα κι αν σταθεροποιηθεί η ποσότητα των εκπομπών, το 2050 η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου θα φθάσει τα 550 ppm.

- Εάν παραμείνουν ανεξέλεγκτες οι εκπομπές, μέχρι το τέλος του αιώνα η θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί κατά 5 βαθμούς Κελσίου.

- Με αύξηση της τάξης των 2 βαθμών Κελσίου στην παγκόσμια θερμοκρασία, το 40% των ειδών θα απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ 200 εκατομμύρια άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τις εστίες τους, λόγω πλημμυρών ή ξηρασιών μέχρι το 2050. Αλλα 200 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πείνα.

- Ταυτόχρονα, 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα έλλειψης πόσιμου νερού.

- Εάν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου, 550 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πείνα.

- Με την ίδια αύξηση στη θερμοκρασία, 1 έως 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα είναι αντιμέτωποι με πλημμύρες, ενώ πάνω από 100 εκατομμύρια θα είναι αντιμέτωποι κάθε έτος με παράκτιες πλημμύρες.

- 4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, όπου κατοικεί το 1/20 του παγκόσμιου πληθυσμού, απειλούνται από πλημμύρες από το λιώσιμο των παγετώνων.

- Οι σωρευτικές απώλειες για την οικονομία θα είναι τεράστιες και θα προκαλέσουν ζημιές της τάξης του 20% του παγκοσμίου ΑΕΠ.

Είναι πιστεύω κατανοητό από όλους πως για να σώσουμε τον πλανήτη χρειάζεται τεράστια προσπάθεια απο όλους μας. Προσπάθησε και συ να σώσεις τον πλανήτη.Σκέψου πως η ανθρωπότητα όλη είναι στα χέρια σου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: