Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Αποκολλήθηκε παγόβουνο μήκους 18 χιλιομέτρων στην Αρκτική

Ενα τεράστιο κομμάτι πάγου μήκους 18 χιλιομέτρων αποκολλήθηκε από παγόβουνο του Καναδά στην Αρκτική.

Ο Μίλερ δήλωσε ότι η πρώτη ρωγμή στο παγόβουνο εντοπίστηκε το 2002, ενώ πολύ περισσότερες παρατηρήθηκαν την περασμένη άνοιξη.

Ο Αμερικανός ερευνητής εμφανίστηκε, ωστόσο, πολύ επιφυλακτικός για το αν ευθύνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δήλωσε όμως ότι το γεγονός συμβαδίζει με τη θεωρία ότι το σημερινό κλίμα της Αρκτικής δεν ανανεώνει τα τμήματα του πάγου που εξαφανίζονται. «Βρισκόμαστε σε διαφορετικό κλίμα τώρα. Είναι μία διαδικασία χωρίς επιστροφή», σχολίασε.

Το Ελσμιρ Αϊλαντ αποτελείτο στις αρχές του 20ου αιώνα από έναν γιγάντιο όγκο πάγου, ο οποίος σταδιακά έσπασε σε έξι μεγάλα τμήματα, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το παγόβουνο Ward Hunt.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι μέχρι το 2013, και όχι ως το 2030 όπως είχε προβλέψει η Διεθνής Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, η Αρκτική θα αρχίσει να διανύει τα πρώτα της καλοκαίρια χωρίς πάγο.

«Ολα συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε ο Γκάρι Στερν, επικεφαλής ενός διεθνούς ερευνητικού προγράμματος για τον θαλάσσιο πάγο.

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Παρακολούθηση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την παρακολούθηση των αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας μας από το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνου Κιλτίδη και στην οποία μετείχαν ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης και υπηρεσιακοί παράγοντες, αποφασίστηκε:

-Η συγκρότηση Επιτροπής για το συντονισμό των υπηρεσιών του υπουργείου για τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων.

-Η συγκέντρωση στοιχείων εκπομπών και απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου από τους τομείς Χρήσης γης, Αλλαγές χρήσεων γης και Δασοπονία, με τη διαδικασία σύνταξης εθνικού συστήματος απογραφής.

Οπως δήλωσε ο κ. Κιλτίδης θα υπάρχουν στοιχεία για τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν τα δάση στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, γεγονός που θα οδηγήσει τη χώρα μας στην αποφυγή πληρωμής υψηλών προστίμων.

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Ταχύτερη η κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, και ειδικότερα στην Ολλανδία, αλλάζει γρηγορότερα το κλίμα, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίείται κάθε πέντε χρόνια από το Ολλανδικό Βασιλικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας.

Η μελέτη αυτή πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια από το Ολλανδικό Βασιλικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας ΚΝΜΙ.

Ερευνητές του ΚΝΜΙ επιβεβαίωσαν ότι το κλίμα στη δυτική Ευρώπη αλλάζει δύο φορές πιο γρήγορα απ'ότι στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Σέες Μόλενααρς τόνισε πως "δεν υπάρχει λόγος πανικού". Σύμφωνα με τη μελέτη, τα επίσημα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στις 31 Ιουλίου, αναμένεται ότι οι χειμώνες θα είναι θερμότεροι και οι βροχοπτώσεις θα αυξηθούν.

Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη πραγματοποιείται στα Κύθηρα

Τα Κύθηρα ελπίζουν να αποφύγουν τα λάθη άλλων νησιωτικών περιοχών

Συνέδριο με θέμα «Περιβάλλον, Βιώσιμη Ανάπτυξη και Πολίτης» διοργανώνουν το τριήμερο 18-20 Ιουλίου ο Δήμος Kυθήρων σε συνεργασία με το Kυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Aνάπτυξης.

Δύο είναι οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου, που πραγματοποιείται στη Χώρα του νησιού: Στρατηγική για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και Διαχείριση Απορριμμάτων και Αποβλήτων, με έμφαση στις μικρές νησιωτικές περιοχές.

Η επιλογή των ενοτήτων, αναφέρει ανακοίνωση των διοργανωτών, έγινε με βάση τις ανάγκες των Κυθήρων, που ελπίζουν να αποφύγουν τα λάθη νησιωτικών περιοχών οι οποίες δεν ακολούθησαν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, .

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρώην επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Ιωάννης Παλαιοκρασσάς.

Το Συνέδριο υποστηρίζεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Πρώτα τα ναρκωτικά...μετά το περιβάλλον

Την ανοδική δημοφιλία των εννοιών «οικολογία» και «περιβάλλον» επιβεβαιώνει το φετινό Κοινωνικό Βαρόμετρο ASBI, η έρευνα της VPRC για λογαριασμό της «Meda Communication», που αποτυπώνει τις τάσεις της ελληνική κοινωνίας σε ζητήματα κοινωνικής συμμετοχής και ευαισθητοποίησης καθώς και της σχετικής δράσης εταιρειών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Σταθερά τα πέντε τελευταία χρόνια που πραγματοποιείται η έρευνα, το ενδιαφέρον των ελλήνων πολιτών επικεντρώνεται σε πέντε τομείς (εξαρτήσεις, περιβάλλον-οικολογία, φτώχεια-κοινωνικός αποκλεισμός, παιδεία/εκπαίδευση/κατάρτιση, αναπηρία-ασθένειες). Φέτος, όμως, πρώτη φορά, ο τομέας «περιβάλλον-οικολογία» ανέβηκε στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης και καταγράφηκε ότι απασχολεί το 15% των ερωτηθέντων. Πριν από δύο χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 10%.

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Σε αγώνα για το περιβάλλον καλεί η Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες καλούν σήμερα τις δημόσιες αρχές να δώσουν το παράδειγμα στον πληθυσμό στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, υιοθετώντας πολιτικές, όπως τα «καθαρά» λεωφορεία, η εξοικονόμηση ενέργειας από τη φωταγώγηση των πόλεων, η μόνωση των κτιρίων κλπ.

Οι Επίτροποι της ΕΕ κάλεσαν τη βιομηχανία να προβεί στη σύλληψη και την κατασκευή προϊόντων που θα σέβονται περισσότερο το περιβάλλον.

«Η βιομηχανία πρέπει να αντιδράσει» και να προτείνει προϊόντα και τεχνολογίες που θα σέβονται το περιβάλλον, «στην αντίθετη περίπτωση θα αντιδράσουμε με κριτήρια που θα επιβληθούν», προειδοποίησε ο Φερχόιγκεν.

«Ζούμε καλά εξαντλώντας τα μέσα που διαθέτουμε όσον αφορά τον αντίκτυπο που έχουμε στον πλανήτη», σχολίασε παράλληλα ο Δήμας.

«Ήρθε η ώρα σήμερα να αλλάξει το είδος των προϊόντων που προτείνονται στο εμπόριο και να μεταβληθεί ο τρόπος παραγωγής», πρόσθεσε ο Δήμας.

Η Επιτροπή πρότεινε μία σειρά δράσεων στα κράτη μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: υποχρεωτικές ελάχιστες προδιαγραφές για την κατασκευή προϊόντων, όπως οι βρύσες, για την εξοικονόμηση νερού, ή τα παράθυρα, τα οποία έχουν άμεση σχέση με την κατανάλωση ενέργειας, προτρεπτικά μέτρα, όπως η χορήγηση «μπόνους» για να υποστηριχθεί η αγορά των προϊόντων αυτών, μια ευρωπαϊκή οικολογική ετικέτα κλπ.