Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Σε αγώνα για το περιβάλλον καλεί η Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες καλούν σήμερα τις δημόσιες αρχές να δώσουν το παράδειγμα στον πληθυσμό στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, υιοθετώντας πολιτικές, όπως τα «καθαρά» λεωφορεία, η εξοικονόμηση ενέργειας από τη φωταγώγηση των πόλεων, η μόνωση των κτιρίων κλπ.

Οι Επίτροποι της ΕΕ κάλεσαν τη βιομηχανία να προβεί στη σύλληψη και την κατασκευή προϊόντων που θα σέβονται περισσότερο το περιβάλλον.

«Η βιομηχανία πρέπει να αντιδράσει» και να προτείνει προϊόντα και τεχνολογίες που θα σέβονται το περιβάλλον, «στην αντίθετη περίπτωση θα αντιδράσουμε με κριτήρια που θα επιβληθούν», προειδοποίησε ο Φερχόιγκεν.

«Ζούμε καλά εξαντλώντας τα μέσα που διαθέτουμε όσον αφορά τον αντίκτυπο που έχουμε στον πλανήτη», σχολίασε παράλληλα ο Δήμας.

«Ήρθε η ώρα σήμερα να αλλάξει το είδος των προϊόντων που προτείνονται στο εμπόριο και να μεταβληθεί ο τρόπος παραγωγής», πρόσθεσε ο Δήμας.

Η Επιτροπή πρότεινε μία σειρά δράσεων στα κράτη μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: υποχρεωτικές ελάχιστες προδιαγραφές για την κατασκευή προϊόντων, όπως οι βρύσες, για την εξοικονόμηση νερού, ή τα παράθυρα, τα οποία έχουν άμεση σχέση με την κατανάλωση ενέργειας, προτρεπτικά μέτρα, όπως η χορήγηση «μπόνους» για να υποστηριχθεί η αγορά των προϊόντων αυτών, μια ευρωπαϊκή οικολογική ετικέτα κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: