Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Αποκολλήθηκε παγόβουνο μήκους 18 χιλιομέτρων στην Αρκτική

Ενα τεράστιο κομμάτι πάγου μήκους 18 χιλιομέτρων αποκολλήθηκε από παγόβουνο του Καναδά στην Αρκτική.

Ο Μίλερ δήλωσε ότι η πρώτη ρωγμή στο παγόβουνο εντοπίστηκε το 2002, ενώ πολύ περισσότερες παρατηρήθηκαν την περασμένη άνοιξη.

Ο Αμερικανός ερευνητής εμφανίστηκε, ωστόσο, πολύ επιφυλακτικός για το αν ευθύνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δήλωσε όμως ότι το γεγονός συμβαδίζει με τη θεωρία ότι το σημερινό κλίμα της Αρκτικής δεν ανανεώνει τα τμήματα του πάγου που εξαφανίζονται. «Βρισκόμαστε σε διαφορετικό κλίμα τώρα. Είναι μία διαδικασία χωρίς επιστροφή», σχολίασε.

Το Ελσμιρ Αϊλαντ αποτελείτο στις αρχές του 20ου αιώνα από έναν γιγάντιο όγκο πάγου, ο οποίος σταδιακά έσπασε σε έξι μεγάλα τμήματα, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το παγόβουνο Ward Hunt.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι μέχρι το 2013, και όχι ως το 2030 όπως είχε προβλέψει η Διεθνής Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, η Αρκτική θα αρχίσει να διανύει τα πρώτα της καλοκαίρια χωρίς πάγο.

«Ολα συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε ο Γκάρι Στερν, επικεφαλής ενός διεθνούς ερευνητικού προγράμματος για τον θαλάσσιο πάγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: