Σάββατο 2 Αυγούστου 2008

Η Οικολογία στο επίκεντρο του Cosmopolis με το WWF

Το φεστιβάλ Cosmopolis φέτος ντύθηκε πράσινο και έγινε οικολογικό. Όχι από μόδα όπως προ ημερών δήλωσε ο επικεφαλής της WWF Ελλάς Αχιλλέας Πληθαράς αλλά γιατί η Καβάλα ήδη ξύπνησε από έναν περιβαλλοντικό εφιάλτη.

Η Καβάλα απειλήθηκε με οικολογικό όλεθρο όταν προ ολίγων μόλις μηνών ΔΕΗ & RWE ήταν έτοιμες να μας «πνίξουν» στο λιθάνθρακα. «Η πρωτοφανής όμως αντίδραση των Καβαλιωτών απέτρεψε το απευκταίο, ο κίνδυνος όμως δεν πέρασε και πρέπει να επαγρυπνούμε» σημείωσε στην εισήγηση του ο κ. Πληθαράς. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο του Αγίου Νικολάου βρέθηκαν εκπρόσωπος της νεοσύστατης «Συμμαχίας κατά του λιθάνθρακα», επιστήμονες αλλά και δημοσιογράφοι που προσπάθησαν με απλά στοιχεία να αφυπνίσουν τους Καβαλιώτες.

Ακούστηκαν απόψεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη, τη δραματική μείωση των αποθεμάτων νερού, την κλιματική αλλαγή αλλά και την εξάντληση των φυσικών ενεργειακών πόρων. Στην εκδήλωση το παρών έδωσε και ένας από τους πρωτεργάτες της «Συμμαχίας» ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής ο οποίος εκφράστηκε με θαυμασμό στο έργο και τις ενέργειες της WWF αλλά και στον ρόλο που έπαιξαν στην αποτροπή του λιθάνθρακα τονίζοντας ιδιαίτερα το στοιχείο της πληροφόρησης των πολιτών για θέματα κρίσιμα, που ο κόσμος αγνοούσε. Δήλωσε σίγουρος ότι η Καβάλα θα είναι πια παρών σε κάθε ραντεβού με την προστασία του περιβάλλοντος.

Απογοήτευση προκάλεσε στον κ. Πληθαρά η παρουσία ελαχίστων ακροατών στην εκδήλωση «την στιγμή που στην διαδήλωση για το λιθάνθρακα βρέθηκαν χιλιάδες» σχολίασε. Ο κ. Πληθαράς μίλησε στην εισήγηση του για την υπερθέρμανση του πλανήτη εξηγώντας πως «ο πλανήτης φλέγεται σαν να είναι καλυμμένος από μία κουβέρτα» προβλέποντας μεγάλη άνοδο των μέσων θερμοκρασιών σε όλο τον πλανήτη. Μίλησε όμως και για την οικονομική ζημιά που προκαλεί η αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος εξηγώντας πως η ζημιά ανέρχεται ήδη στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Τόνισε πως υπάρχει ακόμη ελπίδα για τη σωτηρία του πλανήτη υπό την βασική προϋπόθεση ότι οι εκπομπές αερίων θα πρέπει να μειωθούν παγκοσμίως από 60 έως και 80%. Για την Ελλάδα σημείωσε πώς να δεν αλλάξει η τωρινή ενεργειακή πολιτική δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα παγκόσμια στάνταρ και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε δισεκατομμύρια ευρώ ως ποινή για την ρυπογόνο πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας, αγνοώντας, όπως τόνισε ο κ. Πληθαράς όλες τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: