Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Εφιαλτική πρόβλεψη για το κλίμα

Τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματολογικής αλλαγής στη Βρετανία κρούουν οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης του Γκόρντον Μπράουν. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον επικεφαλής της ομάδας συμβούλων του υπουργείου Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου, καθηγητή Μπομπ Γουότσον, η χώρα πρέπει να επισπεύσει τον σχεδιασμό για το ενδεχόμενο πλημμυρών και διάβρωσης των ακτών, καθώς και της καλλιεργούμενης γης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της επικείμενης αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου.Επισημαίνεται ότι η Ε. Ε. έχει δεσμευτεί για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ώστε η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου 


Θεωρείται βέβαιο ότι η επικείμενη αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Βάσει του πορίσματος Στερν για τις οικονομικές συνέπειες της κλιματολογικής αλλαγής, οι πλημμύρες θα επηρεάσουν 7 μέχρι 300 εκατ. ανθρώπους ετησίως, η διαθεσιμότητα του πόσιμου νερού θα μειωθεί κατά 30% ώς και 50% στη νότια Αφρική και τη Μεσόγειο, η αγροτική παραγωγή θα παρουσιάσει πτώση από 15%- 35% στην Αφρική και το 20% -ενδεχομένως και το 50%- των ζώων και των φυτών του πλανήτη θα κίνδυνεύσει να αφανιστεί.

Οσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, το μεγαλύτερα προβλήματα αναμένονται να προκληθούν από την άνοδο των θαλάσσιων υδάτων και τις πλημμύρες στην ενδοχώρα. Οι ερευνητές εκτιμούν, επίσης, ότι οι βροχοπτώσεις θα είναι ακόμα πιο έντονες τον χειμώνα, ενώ τα καλοκαίρια τα φαινόμενα ξηρασίας θα γίνονται πιο αισθητά.

Την έκκληση του καθηγητή Γουότσον για την έγκαιρη προετοιμασία της χώρας για το χειρότερο σενάριο, συμμερίζεται και ο πρώην επικεφαλής των επιστημονικών συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης, σερ Ντέιβιντ Κινγκ. Ο τελευταίος υποστηρίζει ότι ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου κάτω των 450 μικροσωμάτιων ανά κυβικό εκατοστό, υπάρχουν 50% πιθανότητες η αύξηση της θερμοκρασίας να ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου και 20% πιθανότητες ότι θα ξεπεράσει τους 3,5. «Υπάρχουν παραθαλάσσιες περιοχές της Βρετανίας που δεν θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε. Πρέπει λοιπόν να σκεφτόμαστε από τώρα τη μετακίνηση πληθυσμών στην ενδοχώρα», προειδοποίησε ο σερ Κινγκ.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: