Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Ο άνθρωπος αφανίζει τους πιθήκους

Το ανθρώπινο γένος κατασπαράσσει τους κοντινότερους συγγενείς του καταδεικνύει η
«Κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών» της Διεθνούς Ενωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN), σύμφωνα με την οποία το 48% των ειδών των πρωτευόντων θηλαστικών είναι υπό εξαφάνιση λόγω του ανθρώπινου παράγοντα.

Στην προδημοσίευση της λίστας, η οποία αποτελεί μέρος ευρύτερης έρευνας και θα δημοσιευθεί επίσημα τoν Οκτώβριο, οι ειδικοί αναφέρουν συγκεκριμένα ότι από τα συνολικά 634 αναγνωρισμένα είδη και υποείδη πρωτευόντων το 11% βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, το 22% κινδυνεύει και το 15% είναι «ευπαθές».

Επιπλέον, οι επιστήμονες κάνουν διαχωρισμό ανά περιοχή και ανά ήπειρο και, σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ασία το 71% των απειλούμενων πρωτευόντων θηλαστικών είναι αντιμέτωπο με την προοπτική της εξαφάνισης. Τα πέντε κράτη που είναι πιο εχθρικά απέναντι στα κοντινότερα ξαδέρφια του ανθρώπου και τα οποία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας βρίσκονται στην Ασία και είναι: η Καμπότζη, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, το Λάος και η Κίνα.

Οπως φαίνεται από την έρευνα, ο βασικός παράγοντας γι αυτήν την... «εντοπισμένη γενοκτονία» είναι η καταστροφή από τους ανθρώπους των φυσικών κατοικιών των πρωτευόντων, δηλαδή των τροπικών δασών. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι η απευθείας δολοφονία των κοντινότερων βιολογικών συγγενών μας για τροφή και εμπόριο των παραγώγων τους ή ακόμα και των ίδιων.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της Διεθνούς Ενωσης για την Προστασία της Φύσης και πρόεδρος της οργάνωσης Conservation International, Ράσελ Μιτερμάγιερ, σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας λέγοντας ότι «σε πολλά σημεία του κόσμου κυριολεκτικά τα πρωτεύοντα καταβροχθίζονται σε βαθμό εξαφάνισης». Από την πλευρά του ο Ζαν Κριστόφ Βι, ένας από τους υπεύθυνους του IUNC, ανέφερε επίσης ότι οι πληθυσμοί των πρωτευόντων είναι ευαίσθητοι στις απώλειες. «Εάν σκοτώσεις 10 ή 20 γορίλες, το αντίκτυπο είναι τρομερό σε ολόκληρο τον πληθυσμό τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζαν Κριστόφ Βι, ενώ συμπλήρωσε: «Είναι πολύ καταθλιπτικό».

Μια νότα αισιοδοξίας μέσα στην γκρίζα εικόνα που παρουσιάζει η «Κόκκινη λίστα» αποτελεί μια ανακοίνωση Αμερικανών επιστημόνων της οργάνωσης Κοινότητα για την Προστασία της Αγριας Φύσης, σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από 125.000 εκπρόσωποι του είδους Gorilla gorilla gorilla βρέθηκαν να περιφέρονται ελεύθεροι στην καρδιά της άγριας ζούγκλας της Δημοκρατίας του Κονγκό.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: