Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

Η μόλυνση του εδάφους

Το έδαφος και το υπέδαφος του πλανήτη μας, τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει ν’ αλλοιώνεται σε βάθος μερικών μέτρων από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα και άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια, τα ζιζανιοκτόνα έχουν πολλαπλασιαστεί κατά 25 φορές, ενώ τα συνθετικά λιπάσματα κατά 12 φορές. Τα ζιζανιοκτόνα και τα λιπάσματα παρασύρονται από τα νερά της βροχής και εισέρχονται στα υπόγεια ύδατα, όπου προκαλούν μαζική ρύπανση τεραστίων εκτάσεων. Οι ρύποι αυτοί πέφτουν στις θάλασσες, στις λίμνες και στα ποτάμια, απειλώντας έτσι σοβαρά, σε παγκόσμια κλίμακα, τη ζωή μέσα στο νερό.

Συνολικά, στεριά και θάλασσα, μολύνονται αφόρητα από τη διασπορά προϊόντων που είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, όπως τα ζιζανιοκτόνα, το DDT, τα ραδιενεργά, τα πλαστικά προϊόντα και άλλα. Οι χωματερές κατακλύζουν τον πλανήτη κατά εκατοντάδες χιλιάδες, δημιουργώντας μολύνσεις του περιβάλλοντος και του πόσιμου νερού παρακείμενων περιοχών.

Η Γη αρχίζει να παρουσιάζει σημεία σοβαρής κόπωσης. Τα εδάφη της, σε πολλά σημεία του πλανήτη, είναι εξαντλημένα και δεν αποδίδουν (όπως απέδιδαν παλιότερα) στις γεωργικές καλλιέργειες, εξαιτίας της εντατικής εκμετάλλευσης. Τα υπόγεια ύδατα λιγοστεύουν, και αυτά που μας απέμειναν είναι μολυσμένα από την κατάχρηση χημικών ουσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: