Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

Η καταστροφική πλημμύρα που ψύχρανε τον πλανήτη

Καναδοί γεωλόγοι υποστηρίζουν πως μπορούν να φωτίσουν την υπόθεση σχετικά με το πως μία τεράστια λίμνη, παγιδευμένη κάτω από την παγωμένη επιφάνεια, που κάποτε κάλυπτε μεγάλο μέρος της Βορείου Αμερικής, χύθηκε στη θάλασσα και προκάλεσε την πτώση της θερμοκρασίας του πλανήτη για εκατοντάδες χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων, το στρώμα πάγου Laurentide κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του Καναδά και μέρος των Βόρειων Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ το πάχος του έφτανε σε κάποια σημεία ακόμα και τα 3 χιλιόμετρα.Καθώς η θερμοκρασία του πλανήτη άρχισε σιγά σιγά να ανεβαίνει – πριν από 10.000 χρόνια – ο πάγος άρχισε να υποχωρεί, δημιουργώντας βαθουλώματα, τις γνωστές σήμερα σε εμάς Μεγάλες Λίμνες (Great Lakes).

Κάτω από τις λεπτές επιφάνειες πάγου συγκεντρώνονταν τεράστιες ποσότητες νερού. Παράδειγμα, η παγωμένη λίμνη Agassiz-Ojibway, η έκταση της οποίας ήταν τόσο μεγάλη που κάλυπτε τμήμα της Μανιτόμπα, του Σασκάτσιουαν, της Βόρειας Ντακότα, του Οντάριο και της Μινεσότα.

Και τότε, γύρω στα 8.200 χρόνια πριν, η λίμνη άδειασε, στέλνοντας ένα κύμα νερού στον Κόλπο Χάντσον και τη θάλασσα του Λαμπραντόρ, ένα κύμα κατά 15 φορές μεγαλύτερο από την παρούσα εκβολή του ποταμού Αμαζονίου.Σύμφωνα με διαφόρους υπολογισμούς, ως συνέπεια του γεγονότος αυτού ήταν να ανέβει η στάθμη της θάλασσας κατά 14 μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: