Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Ψυχρότερο το 2008

Μπορεί το 2007 να χαρακτηρίστηκε ως το δεύτερο ξηρότερο έτος στην Ιστορία όμως το 2008 προβλέπεται πως θα είναι το πιο ψυχρό έτος παγκοσμίως για αυτή τη δεκαετία.

Δεδομένα από την κλιματολογική υπηρεσία της Μ. Βρετανίας αποδεικνύουν ότι οι θερμοκρασίες στο πρώτο μισό του έτους παρουσίασαν πτώση μεγαλύτερη από 0,1ο C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο έτος από το 2000.

Ο κυριότερος λόγος για αυτό είναι το φαινόμενο La Nina (στην Ισπανική γλώσσα σημαίνει το μικρό κορίτσι) που μαζί με το πιο γνωστό στην κοινή γνώμη «Εl Nino», επιδρούν σημαντικά στη θερμοκρασία του πλανήτη.

Τόσο η «La Nina», όσο και το «El Nino» χαρακτηρίζονται ως «αδελφάκια» που εξελίσσονται στον Ειρηνικό Ωκεανό, επιτελούν ωστόσο διαφορετικό έργο. Το «μικρό αγόρι» μέσα από μια διαδικασία εξασθένησης των ανατολικών ανέμων, θερμικής συσσώρευσης του νερού στη Νότια και Κεντρική Αμερική και μετατόπισης των βροχών στον κεντρικό Ειρηνικό, προκαλεί αύξηση της θερμότητας, παράλληλα με ξηρασία, κυρίως σε Αυστραλία, Ινδία και Ινδονησία.

Το έτερο αδελφάκι (La Nina), συμβαίνει μετά από το El Nino και κάνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ψύχει τα νερά και ρίχνει τη θερμοκρασία. Παρόλα αυτά, το 2008 έχει χαρακτηριστεί ως το πιο «επικίνδυνο» έτος για την οικονομία, τα οικοσυστήματα και την ποιότητα του νερού καθώς τα τελευταία 150 χρόνια δεν έχει υπάρξει πιο ζεστό έτος από αυτό που διανύουμε.

«Το κύριο φαινόμενο για το έτος που διανύουμε θα είναι το La Nina, το οποίο έως σήμερα έχει καταφέρει να μειώσει την παγκόσμια θερμοκρασία,» σχολιάζει ο John Kennedy, από την κλιματολογική υπηρεσία της Μ. Βρετανίας.

«Το La Nina έχει αρχίσει να εκτονώνεται τους τελευταίους δύο μήνες και τώρα επικρατούν ουδέτερες συνθήκες στον Ειρηνικό,» δήλωσε ο επιστήμονας στο BBC.

Επιστήμονες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας προτείνουν επίσης ότι το 2008 θα αποδειχτεί η χρονιά με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, από την αρχή του αιώνα.

Λιώνοντας τον πάγο

Μπορεί το φαινόμενο La Nina να παγώνει τα νερά του Ειρηνικού ωκεανού, όμως τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας γίνονται αισθητά σε όλη την υφήλιο. Πρόκειται για ένα μόνο από τους φυσικούς κλιματικούς κύκλους που μπορούν να ενδυναμώσουν ή επιδράσουν στην τάση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω των αυξημένων επιπέδων εκπομπών άνθρακα.

«Το βασικότερο είναι να μελετήσουμε τις μακροχρόνιες τάσεις,» σχολιάζει ο Δρ. Kennedy. «Το 2008 θα βρίσκεται οπωσδήποτε πάνω από το μέσο όρο των παλαιότερων συνθηκών. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί ανοδική πορεία των θερμοκρασιών και αυτό είναι που θα πρέπει να προσέξουμε.»

Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της ανόδου της θερμοκρασίας είναι το λιώσιμο των αρκτικών πάγων, το οποίο από το 2000 και μετά έχει επιταχυνθεί. Στις αρχές του 2008 υπήρχαν ενδείξεις ότι κατά το έτος που διανύουμε θα παρατηρηθεί ακόμα μεγαλύτερη απώλεια πάγων σε σχέση με το 2007. Προς το παρόν, ο πάγος φαίνεται να παραμένει πιο σταθερός σε σχέση με πέρυσι αν και οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί καθώς μεγάλο ποσοστό του πάγου αυτού είναι αρκετά εύθραυστο αφού σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια ενός και μόλις χειμώνα.

Pathfinder (αρχική σελίδα: BBC)

Δεν υπάρχουν σχόλια: