Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Οι ΗΠΑ έτοιμες για συμφωνία κατά του φαινομένου θερμοκηπίου

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες για μια διεθνή δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η οποία είναι πιθανόν να ανακοινωθεί τον Ιούλιο, δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ο Ντάνιελ Πράις, ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να υπογράψουν διεθνή δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου... για την οποία όλες οι ισχυρές οικονομίες θα αναλάμβαναν αντίστοιχες δεσμεύσεις», δήλωσε ο Ντάνιελ Πράις, σύμβουλος του προέδρου Τζορτζ Μπους αρμόδιος δια τις διεθνείς οικονομικές υποθέσεις.

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

To περιβάλλον με αριθμούς #2

26εκατ. δέντρα το χρόνο θα σώζονταν αν οι Αμερικανοί ανακύκλωναν το σύνολο των εφημερίδων που αγοράζουν και διαβάζουν κάθε Κυριακή. Για να παραχθεί το χαρτί των εφημερίδων αυτών απαιτούνται μισό εκατομμύριο δένδρα σε εβδομαδιαία βάση.

100 χιλ. αποδημητικά πτηνά εξαφανίστηκαν από τις χιονοθύελλες που σάρωσαν την Κίνα κατά τις προηγούμενες εβδομάδες.

80 cm χαμηλότερα από την θάλασσα υποχώρησε η στάθμη των υδάτων στα κανάλια της Βενετίας την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 14 ετών, γεγονός που προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση των αρχών.

90 gigawatt σε ετήσια βάση αυξάνεται η δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας στην Κίνα. Η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Βρετανίας ή της Βραζιλίας.

1,12 δισ. τόνοι Co2 απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα το 2007 από τις θαλάσσιες μεταφορές. Οι εκπομπές ρύπων του παγκοσμίου στόλου αντιστοιχούν στο 3,5% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

3 xιλιοστά πάγου στην κατάψυξη αρκούν για να αυξήσουν κατά 30% την κατανάλωση του ψυγείου σε ενέργεια.

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου «προσκαλεί» τους καρχαρίες στην Ανταρκτικη

 
Απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα αποτελεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας στα νερά της Ανταρκτικής ελκύει ολοένα και περισσότερο τους καρχαρίες. Σε πρόσφατο επιστημονικό συνέδριο που διεξήχθη στη Βοστόνη, βιολόγοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την εισβολή καρχαριών στο περιβάλλον της Ανταρκτικής.

«Με τους ρυθμούς του φαινομένου του θερμοκηπίου, η μετοίκηση των καρχαριών στα νερά της Ανταρκττικής, είναι πλέον θέμα χρόνου», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Σέριλ Βίλγκα, καθηγητής βιολογίας του πανεπιστημίου του Ρόουντ Άϊλαντ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παρουσία των καρχαριών θα έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή μιας μεγάλης ποικιλίας οστρακοειδών που βρίσκεται στην Ανταρκτική εδώ και πολλά χρόνια.

Παράλληλα, οστρακοειδή όπως ο αστακός, το καβούρι και οι γαρίδες βρίσκονται προ των πυλών της Ανταρκτικής καθώς η διαφορά θερμοκρασίας με τα περιβάλλοντα που διαβιούν είναι πολύ μικρή.

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

H Coca-Cola 3E μειώνει τις εκπομπές ρύπων

Τα σχέδια της για τη μείωση πάνω από 20% των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής της, με τη δημιουργία δεκαπέντε ενεργειακά αποδοτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, που θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2009, ανακοίνωσε η Coca-Cola Eλληνική Eταιρεία Eμφιαλώσεως A.E. (Coca-Cola Tρία Eψιλον).

H συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στην επιδίωξη της πολυεθνικής να συμβάλει στον στόχο της Eυρωπαϊκής Eνωσης για μείωση των εκπομπών αερίων των χωρών-μελών, που προκύπτουν από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

O αντιπρόεδρος της Eυρωπαϊκής Eνωσης, κ. Gnter Verheugen, τόνισε ότι η Coca-Cola Tρία Eψιλον είναι ενεργό μέλος της συμμαχίας EKE (Eταιρική Kοινωνική Eυθύνη) και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία καταδεικνύει ότι οι περιβαλλοντικο.

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Oh my God!!

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Η πυρηνική ενέργεια

 Η πυρηνική ενέργεια παρέχει σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες γύρω στο 20% της συνολικής καταναλισκόμενης ενέργειας. Αν τα πυρηνικά εργοστάσια εξαπλωθούν σ’ όλο τον κόσμο, τότε θ’ ανακουφιστεί, σ’ ένα βαθμό, το ενεργειακό πρόβλημα, αλλά, δυστυχώς με πολλές και σοβαρές παρενέργειες όπως για παράδειγμα, το περιβαλλοντολογικό κόστος. Επειδή το περιβαλλοντολογικό κόστος είναι από τη φύση του προσθετικό, αρκεί να φαντασθούμε τί θα συμβεί στον πλανήτη μας, αν κάθε λίγα χρόνια έχουμε και από ένα ατύχημα σαν αυτό του Τσέρνομπιλ.

Επίσης, οι χώρες που θα έχουν πυρηνικά εργοστάσια θα έχουν, σ’ ένα βαθμό, τη γνώση και την τεχνολογία ν’ αναπτύξουν πυρηνικά όπλα, γεγονός που θα σημαίνει ότι όλο και περισσότερες χώρες θα γίνονται κάτοχοι πυρηνικών όπλων. Μεγάλο επίσης θα είναι και το πρόβλημα που θα προκύψει από τις τεράστιες ποσότητες σε πυρηνικά απόβλητα. Αυτά που θα αποθηκευτούν; Τέλος, σημειώνουμε ότι το ουράνιο, που είναι βασικό καύσιμο για τα πυρηνικά εργοστάσια, υπάρχει στη φύση, αλλά σε πολύ περιορισμένες ποσότητες. Εκτιμάται ότι και αυτό σύντομα θα μας τελειώσει.

Το περιβάλλον με αριθμούς

6 δισ. δολ. προβλέπεται να είναι ο τζίρος της General Electric από την πώληση ανεμογεννητριών κατά το τρέχον έτος. Εξαιτίας της αναπτυσσόμενης αγοράς αιολικής ενέργειας τα έσοδα της GE από την πώληση ανεμογεννητριών αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Τα 2/3 εξ αυτών προέρχονται από τις πωλήσεις στην αμερικανική αγορά.

27 χιλ.δένδρα πρέπει να φυτευθούν στην Αρχαία Ολυμπία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ώστε να σβηστούν τα σημάδια της καταστροφικής πυρκαγιάς του Αυγούστου και να είναι έτοιμη η περιοχή για την τελετή αφής της φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

6 χιλ.άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από κύμα καύσωνα που ενδέχεται να πλήξει το Λονδίνο μέχρι το 2017. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η απειλή θα μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο.

400 χιλ. νοικοκυριά θα ηλεκτροδοτούνται από το αιολικό πάρκο που θα κατασκευάσουν από κοινού στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας η γερμανική εταιρείας Conergy και η αυστραλιανή τράπεζα Macquarie Bank. Με 500 ανεμογεννήτριες, δυναμικότητας 1.000 MW θα είναι το μεγαλύτερο πάρκο της Αυστραλίας. Για την κατασκευή του, οι δύο εταίροι θα επενδύσουν το ποσό των 2,2 δισ. δολ.

600 χιλ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα από ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (stand by).

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

Τα παλιά αυτοκίνητα πηγαίνουν ανακύκλωση

 
Στον «κάδο ανακύκλωσης» μπορούμε να εναποθέσουμε εκτός από χαρτιά και συσκευασίες, ακόμα και ένα αυτοκίνητο το οποίο έχει ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του. Στη χώρα μας κυκλοφορούν σήμερα πάνω από 1,5 εκατομμύριο αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 15 ετών, τη στιγμή μάλιστα που ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων στην υπόλοιπη Ευρώπη μετά βίας αγγίζει τα 13 χρόνια.

Υπεύθυνοι των δήμων υποστηρίζουν ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να αφήσουν το παλιό τους όχημα μόνιμα παρκαρισμένο στο δρόμο, επιδεινώνοντας το πρόβλημα στάθμευσης στην πρωτεύουσα. Στον Δήμο Αθηναίων περίπου 1.500 οχήματα καταλαμβάνουν μόνιμες θέσεις στάθμευσης, ενώ θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε κέντρο ανακύκλωσης. Η εναλλακτική της ανακύκλωσης, αν και όχι αρκετά διαδεδομένη ακόμη, φαίνεται ότι δίνει την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη λύση για τη διαχείριση των παλαιών αυτοκίνητων. Αρμόδιος φορέας για την περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων από το δρόμο είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συνεργεία του δήμου μάλιστα μετέφεραν στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2007 οχήματα, απελευθερώνοντας περίπου 2.000 θέσεις στάθμευσης, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2007 ανακυκλώθηκαν 50.534 οχήματα.

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

Δώδεκα μεγάλες εταιρείες κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη

 Δώδεκα μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, ανάμεσά τους η Sony, η Nokia, η Allianz και η Hewlett-Packard, υπέγραψαν στο Τόκιο διακήρυξη με την οποία δεσμεύονται να λάβουν μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κρίνοντας ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι αποτελεσματικές στον τομέα αυτόν.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν ένας από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας", δήλωσε ο διευθυντής της Sony Χάουαρντ Στρίνγκερ, ο οποίος ήταν ο συνδιοργανωτής μαζί με το Διεθνές Ταμείο για τη Φύση (WWF) της διάσκεψης με τίτλο "Σύνοδος των Σωτήρων του Κλίματος 2008 ", όπου συμμετέχουν αντιπρόσωποι δώδεκα εταιρειών.

Οι εταιρείες που υπογράφουν τη διακήρυξη δεσμεύονται να ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να υιοθετήσουν οικολογική συμπεριφορά, να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, να αυξήσουν τη διαφάνεια ως προς τις δραστηριότητες τους στον τομέα αυτόν και να ωθήσουν και άλλες επιχειρήσεις να υπογράψουν τη διακήρυξη.

Οι δώδεκα εταιρείες που υπέγραψαν τη διακήρυξη είναι: οι ιαπωνικές Sony και Sagawa Express (μεταφορές), οι αμερικανικές Hewlett-Packard (πληροφορική) , Nike (είδη σπορ) , The Collins Companies (ξυλεία) και Xanterra Parks & Resorts, η γερμανική Allianz (ασφαλιστική), η καναδική Catalyst (χαρτί), η φινλανδική Nokia (κινητή τηλεφωνία), η δανική Novo Nordisk (φαρμακευτική), η σουηδική Tetra Pak (συσκευασία) και η νορβηγική Spitsbergen Travel (ταξιδιωτική).

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Η οικολογική ισορροπία σε κίνδυνο

Το οικοσύστημα, φτιαγμένο με περίσσια φροντίδα από τη μάνα Γη για 4 δισεκατομμύρια χρόνια, είναι ένα υπέροχο θαύμα της φύσης. Είναι ένας ιστός που εμπλέκει έμψυχα και άψυχα, μέσα στο νερό, μέσα στη Γη, πάνω στη Γη και μέσα στην ατμόσφαιρα, μ’ έναν τρόπο θαυμαστό. Το οικοσύστημα είναι ταυτόχρονα και εύρωστο αλλά και πολύ ευαίσθητο.

Χάρις στην ευρωστία του, η ζωή αναπτύχθηκε σε εκατομμύρια μορφές και επέζησε και επιζεί για εκατομμύρια χρόνια. Αν το οικοσύστημα κατέρρεε εξαιτίας κάποιων μικρών οικολογικών διαταραχών, τότε δεν θα υπήρχε προ πολλού ζωή στον πλανήτη Γη. Για παράδειγμα, όπως ήδη αναφέραμε, μια μεγάλη καταστροφή της Γης, που τοποθετείται γύρω στα 65 εκατομμύρια χρόνια πριν, εξαφάνισε πολλές μορφές της (η πιο γνωστή απ’ όλες είναι οι δεινόσαυροι). Όμως, μια τεράστια ποικιλία έμβιων οργανισμών επέζησαν αυτής της καταστροφής και έτσι υπήρξε συνέχεια της ζωής στον πλανήτη μας η οποία εξελίχθηκε στη σημερινή της μορφή.

Το οικοσύστημα είναι επίσης ευαίσθητο, με την εξής έννοια: Μικρές αλλαγές μπορούν να επιφέρουν μεγάλες, ακόμα και τεράστιες καταστροφές. Π.χ. ποιος θα περίμενε ότι η εξαφάνιση του λεπτού στρώματος του όζοντος παίζει τόσο καθοριστικό ρόλο για τη ζωή πάνω στη Γη; Αν το στρώμα αυτό εκλείψει εξολοκλήρου, η ζωή πάνω στη Γη θα εκτεθεί σε τεράστιους κινδύνους. Ποιος θα περίμενε ότι τα ζιζανιοκτόνα και το DDT θα εξαφάνιζαν τόσες πολλές μορφές ζωής; Ποιος θα περίμενε ότι μικρή αύξηση της θερμοκρασίας στη Γη θα έχει τόσο μεγάλες επιπτώσεις στο βιοσύστημα;

Τέλος, ο άνθρωπος ζούσε όλα αυτά τα χρόνια τελείως ανυποψίαστος για τις τεράστιες δυνάμεις που κρύβει μέσα του το άτομο. Ήταν μόλις στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα που άρχισε να το αντιλαμβάνεται και την δεκαετία του 1940 που έφτιαξε την πρώτη ατομική βόμβα. Κανένας, ούτε καν το φαντάστηκε, όλες τις χιλιετίες που ζει ο άνθρωπος πάνω στη Γη, ότι ελάχιστη ποσότητα ύλης (όσο περίπου λίγα κυβικά μέτρα), αν μετατραπεί σε ενέργεια, μπορεί να καταστρέψει κάθε μορφή ζωής πάνω σε ολόκληρη τη Γη.

Το οικοσύστημα κρατά την ισορροπία του δισεκατομμύρια χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, του έχουμε καταφέρει πολλά πλήγματα. Το φρόνιμον είναι να σταματήσουμε να το προκαλούμε γιατί τόσο οι ευαισθησίες του, όσο και οι αντοχές του, είναι μέσα σε κάποια όρια. Αν τα ξεπεράσουμε, θα έχουμε επιφέρει ανεπανόρθωτες καταστροφές, ίσως και την ολοκληρωτική καταστροφή της ζωής στον πλανήτη μας.

Όλες οι πιο πάνω καταστροφές δείχνουν ότι έχουμε κυριολεκτικά ρημάξει τον πλανήτη μας. Και το χειρότερο είναι ότι οι καταστροφές αυτές αυξάνουν εκθετικά με το χρόνο, με αποτέλεσμα η Γη να αργοπεθαίνει. Κύριοι υπεύθυνοι για την καταστροφή του περιβάλλοντος είναι οι βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες. Για παράδειγμα, το 1/3 της μόλυνσης της Γης οφείλεται στις Η.Π.Α. Ποτέ άλλοτε ο άνθρωπος δεν είχε προκαλέσει τέτοιες καταστροφές στο περιβάλλον του, μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα.

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Η εξαφάνιση πολλών μορφών ζωής

 
Η απληστία του ανθρώπου φθάνει σε καταστροφές που είναι μη αναστρέψιμες, με κορυφαία εκείνη της εξαφάνισης μορφών ζωής πάνω στον πλανήτη μας. Εκτιμάται ότι ο άνθρωπος εξοντώνει καθημερινά γύρω στα 100 είδη ζώων, πουλιών, ψαριών και φυτών. Αυτό σημαίνει ότι όλος αυτός ο παράδεισος των μορφών ζωής χάνεται για πάντα και έτσι ο άνθρωπος ποτέ δεν θα έχει την ευκαιρία να τα γνωρίσει, να τα μελετήσει, να τ’ αγαπήσει. Και το σπουδαιότερο είναι ότι δεν θα ωφεληθεί από αυτά, γιατί, ως γνωστόν, ο άνθρωπος έχει ωφεληθεί και συνεχίζει να ωφελείται τα μέγιστα από πολλές μορφές ζώων και φυτών (π.χ. για την παρασκευή φαρμάκων). Όταν σκοτώνεις μια μορφή ζωής που δεν έχεις γνωρίσει ποτέ, είναι σαν να καις ένα βιβλίο πριν καν το διαβάσεις. Έτσι χάνεις για πάντα την ευκαιρία να μάθεις τι ωραία, ενδιαφέροντα και ωφέλιμα πράγματα έγραφε αυτό το βιβλίο.

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

H μόλυνση της θάλασσας

Η συνολική εικόνα του πλανήτη μας είναι ότι παντού ασφυκτιά: Στις θάλασσες, στις λίμνες, στα ποτάμια, στη στεριά, στην ατμόσφαιρα. Ειδικά οι θάλασσες και οι λίμνες έχουν καταντήσει τα «βολικά» δοχεία απορριμμάτων της ανθρωπότητας. Ο κατάλογος των σκουπιδιών και των τοξικών αποβλήτων που πέφτουν στις θάλασσες και τις λίμνες είναι τεράστιος. Αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά: Απορρυπαντικά, διαλυτικά, κατάλοιπα λιπασμάτων, εντομοκτόνων, ζιζανιοκτόνων, πλαστικά πάσης φύσεως (σακκούλες, ποτήρια, τραπεζομάντηλα, παιχνίδια, ξυριστικές μηχανές, κ.λ.π.), ελαστικά (αυτοκινήτων, ποδηλάτων, εξαρτημάτων διαφόρων μηχανημάτων, κ.λ.π.), αλουμίνια (κουτιά αναψυκτικών, οικιακές συσκευές, πόρτες, παράθυρα, κ.λ.π.). Αν ήθελε κάποιος να δώσει αριθμούς που αντιστοιχούν σε μερικά από τα πιο πάνω «σκουπίδια», θα μας τρόμαζε. Το αφήνω σ’ εσάς να υπολογίσετε π.χ. πόσα άδεια κουτιά αλουμινίου μπύρας και αναψυκτικών πετάνε όλοι οι λαοί της Γης στη στεριά, στις θάλασσες και στις λίμνες το χρόνο. Πόσες πλαστικές σακούλες. Πόσα ελαστικά αυτοκινήτων (υπάρχουν 500 εκατομμύρια αυτοκίνητα στον πλανήτη).

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

H όξινη βροχή

Η βροχή αυτή περιέχει ισχυρά οξέα, από όπου παίρνει και το όνομά της. Τα οξέα αυτά (κυρίως θείο και άζωτο) βρίσκονται στην ατμόσφαιρα σε μεγάλες ποσότητες και προέρχονται από την καύση άνθρακα και πετρελαίου. Όταν πέφτει μολυσμένη βροχή, νεκρώνονται λίμνες και ποτάμια, ενώ καταστρέφονται τεράστιες εκτάσεις δασών. Το φαινόμενο της όξινης βροχής είναι έντονο στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και Αμερικής. Αυτό ήταν βέβαια αναμενόμενο, γιατί στις χώρες αυτές η ατμόσφαιρα είναι μολυσμένη περισσότερο από κάθε άλλο μέρος της Γης.

Online Videos by Veoh.com

Αλήθεια...τι κόσμο τους παραδίνουμε;

Υ.Γ. Ευχαριστώ πολύ τον Minustv (http://cncminustv.blogspot.com)  για το video.

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

Η αλόγιστη χρήση του νερού

 
Η αλόγιστη χρήση του νερού έχει ως συνέπεια την εντυπωσιακή μείωση του νερού πάνω στη Γη. Το 25% του πληθυσμού της Γης, δηλ. 1.5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δεν έχουν πόσιμο νερό. Το 80% των ασθενειών που παρουσιάζει ο πληθυσμός αυτός οφείλεται στην έλλειψη νερού. Σε παγκόσμια κλίμακα, γύρω στα 75% του νερού χρησιμοποιείται για γεωργική χρήση. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη νερού για άρδευση σε πολλές περιοχές της Γης (Αραβική χερσόνησος, Νοτιο-ανατολική Αφρική, σε περιοχές των Ινδιών και Αμερικής και αλλού). Υποστηρίζεται από αρκετούς ότι πολλοί πόλεμοι στο μέλλον θα γίνονται εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης νερού.

Επιπλέον, αξίζει ν’ αναφερθούμε στο φυσικό νερό από πηγές. Το νερό αυτό είναι καθαρό, με σταθερή δροσερή θερμοκρασία. Χιλιάδες χρόνια, ίσως και εκατομμύρια χρόνια, η φύση με πολύ υπομονή έφτιαξε αμέτρητες τέτοιες φυσικές πηγές νερού για να ξεδιψούν τα ζώα και οι άνθρωποι, πίνοντας νερό τόσο υγιεινό, που όμοιό του δε μπορεί να φτιάξει ο άνθρωπος. Ακόμα και σήμερα πίνουμε εμφιαλωμένο νερό από φυσικές πηγές. Όμως, δυστυχώς αυτές οι ανυπολόγιστης αξίας φυσικές πηγές στερεύουν, ακόμα και εξαφανίζονται τελείως κάθε χρόνο και περισσότερο, εξαιτίας της αλόγιστης παρέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008

Κορυφαίο πρόβλημα για τους Ελληνες το περιβάλλον

Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η ρύπανση και οι κίνδυνοι για την υγεία αποτελούν για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 96% των πολιτών θεωρεί τα περιβαλλοντικά θέματα πολύ πιο «καυτά» απ ό,τι η παιδεία (89%), τα ναρκωτικά (87), η εγκληματικότητα (85%) ενώ ακόμη και το ασφαλιστικό πρόβλημα κρίνεται σημαντικό από το 71%.  

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού έχουν ευαισθητοποιήσει τους πολίτες που αναζητούν καλύτερη πληροφόρηση για το περιβάλλον, αποδίδουν ευθύνες τόσο στους εαυτούς τους όσο και στους άλλους υπεύθυνους για την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Οκτωβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2007, με δείγμα 2.000 άτομα ηλικίας από 13 έως 70 ετών έδειξαν ότι το 87% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ενδιαφέρεται πολύ ή αρκετά για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Tο κλίμα της γης

Το κλίμα της Γης αλλάζει τα τελευταία χρόνια και οι αλλαγές αυτές φαίνεται ότι θα είναι μεγάλες στα επόμενα 50 έως 100 έτη. Τα αίτια των κλιματολογικών αλλαγών είναι πολλά, με σπουδαιότερο την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας από 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου για τα επόμενα εκατό χρόνια . Η αύξηση αυτή θα λιώσει ένα ποσοστό από πάγους στους δύο πόλους της Γης και η στάθμη του νερού στις θάλασσες θ’ ανεβεί και επομένως θα πνίξει πόλεις, παραλίες, δάση και ό,τι άλλο υπάρχει στις ακτές. Σημειώνεται ότι στις παραθαλάσσιες ακτές κατοικεί περίπου το 1/4 του πληθυσμού της Γης, δηλ. σήμερα κατοικούν περίπου 1.5 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Αναφέρεται ότι κατά τα τελευταία 10.000 χρόνια η θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί μόνο 1 βαθμό, ενώ σε 100 χρόνια από σήμερα θ’ αυξηθεί περί τους 3 έως 5 βαθμούς. Πόσο άραγε θ’ αυξηθεί σε 500 ή 1000 χρόνια; Αν η στάθμη του νερού της θάλασσας ανέβει έστω και ένα μέτρο, τότε σχεδόν όλες οι παράκτιες ακτές θα πληγούν. Σε μερικές περιπτώσεις η ζημιά που θα προκληθεί θα είναι τεράστια, όπως π.χ. πολλά μικρά νησιώτικα κράτη στον Ειρηνικό Ωκεανό περίπου θα σβήσουν από το χάρτη, πάνω από τις μισές βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε χώρες όπως Ιαπωνία, Βιετνάμ, Ινδονησία, Ταϊλάνδη και σε άλλες χώρες της Ασίας, θα κινδυνεύσουν, διότι είναι εγκατεστημένες σε επίπεδες παραθαλάσσιες περιοχές.

Μια άλλη επίπτωση των κλιματολογικών συνθηκών αφορά στη μείωση των βροχοπτώσεων. Η Αφρική θα πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη ήπειρο. Ακολουθεί η Ευρώπη και συγκεκριμένα η Νότια Ευρώπη, όπου η μείωση θα είναι γύρω στα 20% το χειμώνα και 30% το καλοκαίρι. Τέλος, αναμένεται ότι παρόμοια φαινόμενα θα πλήξουν την Αυστραλία, το Τέξας των Η.Π.Α., και άλλες περιοχές του κόσμου.

Οι πιο πάνω κλιματολογικές αλλαγές θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Θα έχουμε έξαρση της ελονοσίας και επέκταση σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν επλήττοντο από αυτήν, όπως στις Μεσογειακές χώρες, στο Τέξας των Η.Π.Α. και αλλού. Επίσης θα έχουμε επιδείνωση των κρουσμάτων κίτρινου πυρετού, αλλά και άλλων ασθενειών.

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Η καταστροφή των δασών

 Τα τροπικά δάση, αλλά και όλα τα δάση, εξαιτίας των πυρκαγιών αλλά και των εκχερσώσεων, οδηγούνται στον αφανισμό. Οι πυρκαγιές καταστρέφουν τους πνεύμονες της Γης. Ο μισός δασικός πλούτος της Γης κάηκε τα τελευταία 30 χρόνια. Ο ρυθμός εκχέρσωσης των τροπικών δασών κυμαίνεται από 10 έως 20 εκατομμύρια εκτάρια το χρόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι περιοχών γύρω από μεγάλες δασικές περιοχές να ζουν με το φόβο των πλημμυρών που μεγαλώνει κάθε χρόνο και περισσότερο, γιατί κάθε έτος έχουμε τεράστιες πυρκαγιές σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι περιοχές γύρω από τα Ιμαλάια, όπου 50 έως 100 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον εφιάλτη των πλημμυρών.

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

Η μόλυνση του εδάφους

Το έδαφος και το υπέδαφος του πλανήτη μας, τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει ν’ αλλοιώνεται σε βάθος μερικών μέτρων από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα και άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια, τα ζιζανιοκτόνα έχουν πολλαπλασιαστεί κατά 25 φορές, ενώ τα συνθετικά λιπάσματα κατά 12 φορές. Τα ζιζανιοκτόνα και τα λιπάσματα παρασύρονται από τα νερά της βροχής και εισέρχονται στα υπόγεια ύδατα, όπου προκαλούν μαζική ρύπανση τεραστίων εκτάσεων. Οι ρύποι αυτοί πέφτουν στις θάλασσες, στις λίμνες και στα ποτάμια, απειλώντας έτσι σοβαρά, σε παγκόσμια κλίμακα, τη ζωή μέσα στο νερό.

Συνολικά, στεριά και θάλασσα, μολύνονται αφόρητα από τη διασπορά προϊόντων που είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, όπως τα ζιζανιοκτόνα, το DDT, τα ραδιενεργά, τα πλαστικά προϊόντα και άλλα. Οι χωματερές κατακλύζουν τον πλανήτη κατά εκατοντάδες χιλιάδες, δημιουργώντας μολύνσεις του περιβάλλοντος και του πόσιμου νερού παρακείμενων περιοχών.

Η Γη αρχίζει να παρουσιάζει σημεία σοβαρής κόπωσης. Τα εδάφη της, σε πολλά σημεία του πλανήτη, είναι εξαντλημένα και δεν αποδίδουν (όπως απέδιδαν παλιότερα) στις γεωργικές καλλιέργειες, εξαιτίας της εντατικής εκμετάλλευσης. Τα υπόγεια ύδατα λιγοστεύουν, και αυτά που μας απέμειναν είναι μολυσμένα από την κατάχρηση χημικών ουσιών.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Λειψυδρία στο 34% της χώρας

Στο «κόκκινο» λόγω έλλειψης νερού βρίσκεται το 34% περιοχών της χώρας, κυρίως νησιών του Αιγαίου, ενώ το 49% αντιμετωπίζει μέτριο κίνδυνο.

Τη θλιβερή αυτή αναφορά έκανε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και πρόεδρος της επιτροπής για την καταπολέμηση της ερημοποίησης κ. Κων. Κοσμάς κατά την έναρξη της ημερίδας «υδάτινοι πόροι: υπόγεια νερά και περιβάλλον», που διοργάνωσε χθες η Νομαρχία Αθηνών.

Ο κ. Κοσμάς «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» υπογραμμίζοντας ότι στην έλλειψη νερού δεν συντελούν μόνο οι κλιματολογικές αλλαγές, αλλά κυρίως ο ανθρώπινος παράγοντας, δηλαδή, η κακή διαχείριση της γης, η υπερβολική άρδευση κι η χρήση λιπασμάτων, αλλά και το γεγονός ότι πολύ συχνά αλλάζουν οι χρήσεις των καμένων εκτάσεων.

Ακολούθως ο καθηγητής του γεωπονικού πανεπιστημίου ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Βοιωτία, η οποία, ενώ είναι μια περιοχή κατάλληλη για καλλιέργειες και με καλό υδροφόρο ορίζοντα, σχεδιάζεται να γίνει βιομηχανική ζώνη.

ethnos.gr

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

Το google γίνεται μάυρο και εξοικονομεί ενέργεια...

Ένας Αυστραλός, επίσης με οικολογικές ανησυχίες και ενδιαφέρον ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας, είχε την πρωτοποριακή ιδέα να φτιάξει μια μαύρη έκδοση του google, με λευκές γραμματοσειρές σε μαύρο φόντο, με την οποία θα εξοικονομούσε 750 μεγαβατώρες τον χρόνο, χάρη στη μικρότερη κατανάλωση ρεύματος από τις οθόνες των υπολογιστών.
Την επόμενη φορά που θα θέλετε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε μια μηχανή αναζήτησης προτιμήστε αυτό : www.blackle.com αντί του κλασικού google, μιας που το μαύρο φόντο μιας οθόνης καταναλώνει 59 βατ/ώρα, σε σύγκριση με τα 74 του λευκού. (Πηγή: ΒηMagazino, Κυριακή 09/09/2007)
Τώρα θα μου πείτε μήπως θα σωθούμε με το Blackle???
Πάντως πάντα το λίγο είναι καλύτερο από το μηδέν..
Και όπως ίσως έχω ξαναπεί: "Ο κόσμος μας καταστρέφεται από την αδιαφορία.... Αλλά τι με νοιάζει εμένα?????"
Οπότε ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ!!!!!!!!!!!!

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008

4.Η μόλυνση του περιβάλλοντος από πολεμικές και ειρηνικές χρήσεις της ατομικής ενέργειας

 Το περιβάλλον επιβαρύνεται αφόρητα σε ραδιενέργεια και από τις δύο. Για παράδειγμα οι βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του κόλπου το 1990 και στον πόλεμο του Κόσοβου το 1999 (και ποιος ξέρει πού αλλού), έχουν μολύνει τα εδάφη και τα νερά, όχι μόνο των χωρών όπου έγιναν οι πόλεμοι, αλλά και των γειτονικών χωρών. Έχουν προκαλέσει πολλούς θανάτους και πάρα πολλές ασθένειες, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά. Η μόλυνση αυτή θα κρατήσει για πάρα πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα, η μόλυνση αυτή θα διαρκέσει 4.5 εκατομμύρια χρόνια! Υπολογίζεται ότι για να διορθωθεί το κακό που έγινε στα Βαλκάνια εξαιτίας των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου, απαιτούνται γύρω στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που δεν έχουν όλοι οι λαοί των Βαλκανίων μαζί.

Αλλά και η ειρηνική χρήση της ατομικής ενέργειας μολύνει το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν συμβεί κάποιο ατύχημα. Π.χ. από το ατύχημα του Tchernobyl (Τσέρνομπιλ) την άνοιξη του 1986, εκτιμάται ότι γύρω στα 5 εκατομμύρια άτομα βρέθηκαν επικίνδυνα εκτεθειμένα στη ραδιενέργεια. Παρόμοια ατυχήματα υπήρξαν και σε άλλες χώρες. Πολλά από αυτά δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας για ευνόητους λόγους.

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

3.H τρύπα του όζοντος

Όπως ήδη αναφέραμε στο κεφάλαιο 2, το στρώμα του όζοντος εμποδίζει να φθάσουν στη Γη οι θανατηφόρες υπεριώδεις ακτινοβολίες του Ήλιου. Η χρήση κοινών «σπρέι» κατά το χτένισμα των μαλλιών και η λειτουργία ψυγείων και κλιματιστικών είναι οι κύριες πηγές της καταστροφής του λεπτού στρώματος του όζοντος. Έτσι έχουν προκληθεί «τρύπες» στο στρώμα του όζοντος, μέσα από τις οποίες περνούν ανενόχλητα οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του Ήλιου. Αν οι τρύπες αυτές μεγαλώσουν (και όντως μεγαλώνουν) και καταστρέψουν μεγάλο μέρος του στρώματος του όζοντος, τότε εκτιμάται ότι θα πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο από καρκίνο του δέρματος.