Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Δες την αλλαγή που μπορείς να κάνεις

Όλα ξεκίνησαν στο μακρινό Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όταν στις 31 Μαρτίου 2007, στις 7:30 το βράδυ, 2,2 εκατομμύρια κάτοικοι έβγαλαν τις συσκευές του σπιτιού τους από την πρίζα και έκλεισαν τα φώτα τους, απολαμβάνοντας μία ώρα ησυχίας στο σκοτάδι. Τα μεγαλύτερα μνημεία της πόλης σκοτείνιασαν και ακόμη και γάμοι έγιναν υπό το φως των κεριών. Αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10,2%, μέγεθος που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 48.000 αυτοκινήτων από το δρόμο για μία ώρα.

"Και τι μ' αυτό;" θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος.

Ο σκοπός της εκστρατείας ήταν διπλός· αφενός να κινητοποιήσει τον κόσμο να δείξει την ευαισθητοποίηση του για το καυτό θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, και αφετέρου να καλλιεργήσει ανάλογη στάση ζωής στην καθημερινότητα των συμμετεχόντων. Η ατομική δράση, σε μαζική κλίμακα, έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά και να φέρει την αλλαγή. Φέτος, η Ώρα της Γης (Earth Hour) πήρε παγκόσμιες διαστάσεις, καλώντας άτομα και επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2008, μεταξύ 8 και 9 το βράδυ. Την παγκόσμια προώθηση της εκστρατείας έχει αναλάβει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Στην Ελλάδα λόγω έλλειψης επίσημου οργανωτικού φορέα, το θέμα αφήνεται στα χέρια μας. Στην Αίγινα έχει ήδη δημιουργηθεί ένας μικρός ανεξάρτητος οργανωτικός πυρήνας, ενώ η Αθήνα παραμένει προκλητικά αμέτοχη. Όχι για πολύ..

Να κάνουμε κάτι επιτέλους για τον πλανήτη μας!!

Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Ανακύκλωση:Πως να προσφέρεις και εσυ

 Βασικά βήματα:

-Διαχώρισε στο σπίτι τα υλικά συσκευασίας.
-Καθάρισε όσο το δυνατόν περισσότερο τα υπολείμματα του περιεχομένου της συσκευασίας.
-Συμπίεσε όπου είναι δυνατό για μείωση του χώρου που καταλαμβάνουν.
-Πριν τοποθετήσεις το υλικό στους κάδους αφαίρεσε πρώτα όλες τις ξένες ύλες όπως συνδετήρες,σπιράλ,σκουπίδια και αυτοκόλλητα.
-Τοποθέτησε στον κάδο μόνο το είδος που αναφέρεται σε αυτόν.

Προσπάθησε να:
-Επιλέγεις προϊόντα με την πιο απλή και μεγάλη συσκευασία
-Χρησιμοποιείς υφασμάτινες ή χάρτινες τσάντες για να μεταφέρεις τα ψώνια σου και όχι πλαστικές σακούλες.
-Περιορίσεις την κατανάλωση προϊόντων μιας χρήσης.
-Προτιμήσεις προϊόντα που διασπώνται εύκολα π.χ χαρτί αντί πλαστικό
-Χρησιμοποιήσεις και τις δύο όψεις του χαρτιού όταν γράφεις.

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Λιώνουν με ρυθμούς-ρεκόρ οι παγετώνες

Σε επίπεδα - ρεκόρ φτάνει η υποχώρηση των πάγων, ενώ πολλοί παγετώνες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, επισημαίνει έκθεση - σοκ του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Τις επόμενες δεκαετίες τεράστιοι παγετώνες θα υποχωρήσουν, οι λίμνες θα ξεχειλίσουν, οι χιονοστιβάδες θα πολλαπλασιαστούν, τα ποτάμια θα πλημμυρίζουν και μετά θα εξατμίζονται και η στάθμη των θαλασσών θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Κατά συνέπεια, ολόκληρες κοινότητες θα στερηθούν το νερό, οι σοδειές θα καταστραφούν και θα παραλύσουν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, ενώ ο τρόπος ζωής των ανθρώπων θα αλλάξει ριζικά, δηλώνει ο διευθυντής του UNEP, Ακιμ Στάινερ. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Παγετώνων, τα παγόβουνα υφίσταντο κατά μέσο όρο απώλεια 0,3 μέτρων κάθε χρόνο μεταξύ του 1980 και του 1999.

Με τη νέα χιλιετία, η μέση απώλεια αυξήθηκε στα 0,5 μέτρα, ενώ μέσα στο 2006 τα παγόβουνα συρρικνώθηκαν κατά 1,5 μέτρο!

Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

Η καταστροφή του πλανήτη πλησιάζει μέρα με τη μέρα...

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται ο πλανήτης μας, προειδοποιούν επιφανείς επιστήμονες για το κλίμα. Οι ίδιοι επισημαίνουν την ανάγκη διάσωσης της ανθρωπότητας από τις επικείμενες κατακλυσμιαίες αλλαγές του κλίματος.

Εάν δεν υπάρξει άμεση κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας με στόχο τη δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, τονίζουν έξι Αμερικανοί ειδικοί, τότε η κατάσταση θα τεθεί εκτός ελέγχου, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες θα επιταχύνουν επικίνδυνα το λιώσιμο των πάγων κυρίως στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική.
Σε μια έκθεσή τους, υπό τον τίτλο «Κλιματική αλλαγή και ίχνη αερίων», που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Φιλοσοφικές Αναζητήσεις» (Philosophical Transactions) της Βασιλικής Εταιρείας, οι Αμερικανοί επιστήμονες τονίζουν ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός απειλείται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ υπογραμμίζουν ότι η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPCC), που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του Φεβρουαρίου 2007, υποβαθμίζει τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, καθώς έχει προβλέψει, μεταξύ άλλων, ότι η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί, κατά μέσο όρο, κατά 40 εκατοστά, έως το τέλος του αιώνα, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, θα ανέβει αρκετά μέτρα έως το 2100.Στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να ανέλθει από 18 έως 58 εκατοστά έως το τέλος του 21ου αιώνα. Πιθανή, ωστόσο, θεωρείται μια επιπλέον άνοδος 10 έως 20 εκατοστών, αν συνεχιστεί η τρέχουσα εντυπωσιακή τήξη των πολικών πάγων με τον ίδιο ρυθμό.Επικεφαλής αυτής της μελέτης για το κλίμα τέθηκε ο James Hansen, διευθυντής του Ινστιτούτου Goddard για τις Διαστημικές Σπουδές της NASA, που ήταν ο πρώτος επιστήμονας που προειδοποίησε το αμερικανικό Κογκρέσο για τις επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

O πλανήτης πεθαίνει!!

"Η καταστροφική για το κλίμα αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει, το μόνο που απομένει είναι να απαριθμήσουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης"

Ο ανθρώπινος πολιτισμός, θέλοντας να αναπτυχθεί βιομηχανικά, άντλησε από την γη κοιτάσματα πετρελαίου και άνθρακα και τα χρησιμοποίησε ως πρώτη ύλη για να κινήσει τον βιομηχανικό πολιτισμό.

Η αύξηση της συγκέντρωσης των αερίων ρύπων -διοξείδιο του άνθρακα (CΟ2), διοξείδιο του θείου (SΟ2), μεθάνιο (CΗ4), χλωρο-φθοριωμένοι υδρογονανθράκες (CFCs), που παράγονται από τη χρήση συμβατικών καυσίμων (κυρίως για παραγωγή ενέργειας και μεταφορές) παρεμποδίζει τη διαφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας που ανακλάται από την επιφάνεια της γης έξω από τα ατμοσφαιρικά στρώματα.

Συντελώντας με αυτό τον τρόπο στη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, δημιουργώντας το φαινόμενο θερμοκηπίου που σημαίνει υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τα αέρια του θερμοκηπίου (που περιλαμβάνουν κυρίως το CO2 και τους υδρατμούς) μπορούν να μείνουν στην ατμόσφαιρα για ένα σύνολο ετών που εκτείνεται από δεκαετίες έως και εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια.

Ότι και εάν κάνουμε δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από τις απειλητικές συνέπειες της παγκόσμιας θέρμανσης. Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες από τις πιο τρομακτικές επιπτώσεις που θα έχει το πολυσυζητημένο «φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

Η καταστροφική πλημμύρα που ψύχρανε τον πλανήτη

Καναδοί γεωλόγοι υποστηρίζουν πως μπορούν να φωτίσουν την υπόθεση σχετικά με το πως μία τεράστια λίμνη, παγιδευμένη κάτω από την παγωμένη επιφάνεια, που κάποτε κάλυπτε μεγάλο μέρος της Βορείου Αμερικής, χύθηκε στη θάλασσα και προκάλεσε την πτώση της θερμοκρασίας του πλανήτη για εκατοντάδες χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων, το στρώμα πάγου Laurentide κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του Καναδά και μέρος των Βόρειων Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ το πάχος του έφτανε σε κάποια σημεία ακόμα και τα 3 χιλιόμετρα.Καθώς η θερμοκρασία του πλανήτη άρχισε σιγά σιγά να ανεβαίνει – πριν από 10.000 χρόνια – ο πάγος άρχισε να υποχωρεί, δημιουργώντας βαθουλώματα, τις γνωστές σήμερα σε εμάς Μεγάλες Λίμνες (Great Lakes).

Κάτω από τις λεπτές επιφάνειες πάγου συγκεντρώνονταν τεράστιες ποσότητες νερού. Παράδειγμα, η παγωμένη λίμνη Agassiz-Ojibway, η έκταση της οποίας ήταν τόσο μεγάλη που κάλυπτε τμήμα της Μανιτόμπα, του Σασκάτσιουαν, της Βόρειας Ντακότα, του Οντάριο και της Μινεσότα.

Και τότε, γύρω στα 8.200 χρόνια πριν, η λίμνη άδειασε, στέλνοντας ένα κύμα νερού στον Κόλπο Χάντσον και τη θάλασσα του Λαμπραντόρ, ένα κύμα κατά 15 φορές μεγαλύτερο από την παρούσα εκβολή του ποταμού Αμαζονίου.Σύμφωνα με διαφόρους υπολογισμούς, ως συνέπεια του γεγονότος αυτού ήταν να ανέβει η στάθμη της θάλασσας κατά 14 μέτρα.

Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Το περιβάλλον με αριθμούς #3

13.000 ταξί στη Νέα Υόρκη θα πρέπει να γίνουν «πράσινα» μέχρι το 2012. Βάσει σχεδίου που ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, θα δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες ταξί για την αγορά υβριδικών οχημάτων.

301 εκατ. κατοίκους έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πληθυσμός τους αντιστοιχεί στο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά η χώρα καταναλώνει το 25% των πρώτων υλών και της ενέργειας του πλανήτη.

129.000 τόνοι πετρελαίου 60.000 υδραργύρου και 3.800 μολύβδου καταλήγουν κάθε χρόνο στα νερά της Μεσογείου.

80 νέες περιοχές natura στην ελληνική επικράτεια μέσα στην επόμενη πενταετία προβλέπει το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που παρουσίασε το ΥΠΕΧΩΔΕ.

700 εκατ. άνθρωποι σε 43 χώρες υποφέρουν σήμερα από λειψυδρία, ενώ μέχρι το 2025 ο αριθμός αυτός ενδέχεται να ανέλθει σε περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια.

20.000 σπίτια θα μπορεί να ηλεκτροδοτεί το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο που ξεκίνησε τη λειτουργία του πρόσφατα στην Ισπανία. Πάνω από 120.000 φωτοβολταϊκά πάνελ βρίσκονται εγκατεστημένα σε έκταση 1.000 στρεμμάτων.
Η παραγωγική δυναμικότητά του αγγίζει τα 20 MW.