Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

Συνεργασία Υahoo και Freecycle για ανακύκλωση.

Την Κυριακή η μηχανή αναζήτησης Yahoo επ’ ευκαιρία της Ημέρας της Γης ανακοίνωσε πρωτοβουλία με την οποία θα καταστεί δυνατό να καταλήγουν λιγότερα απορρίμματα στις χωματερές. Χρησιμοποιώντας τις απεριόριστες δυνατότητες του διαδικτύου, το Yahoo ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να φέρει σε επαφή ανθρώπους που θέλουν να «ξεφορτωθούν» αντικείμενα με όσους επιθυμούν να τα αποκτήσουν. Ειδικότερα, η Yahoo ευελπιστεί να πείσει τα 500 εκατ. χρηστών της σε όλο τον κόσμο να γίνουν μέλη του διαδικτυακού τόπου Freecycle. org. Πρόκειται για μία μη κερδοσκοπική εταιρεία που στοχεύει αποκλειστικά στο να «βρίσκει καινούργια σπίτια» για οτιδήποτε θέλουμε να «ξεφορτωθούμε».

«Αποστολή μας», εξηγεί ο Ντέρον Μπιλ, που ίδρυσε την Freecycle το 2003 «είναι να κρατήσουμε όσο περισσότερα αντικείμενα γίνεται μακριά από τις χωματερές». «Τα σκουπίδια είναι σκουπίδια και καταλήγουν στις χωματερές όταν κανείς δεν θέλει να τα χρησιμοποιήσει. Και η αλήθεια, όμως, είναι ότι μπορούμε να βρούμε νέες χρήσεις για σχεδόν οτιδήποτε. Απίστευτα πράγματα».

Ενα μέλος της Freecycle πριν από λίγο καιρό ζητούσε κάλτσες… έστω και τρύπιες. Ηταν δασκάλα σε νηπιαγωγείο και ήθελε να τις χρησιμοποιήσει για να φτιάξει μαριονέτες. Ενα άλλο μέλος χάρισε στην οργάνωση μισό μπουκάλι βαφής μαλλιών που είχε περισσέψει. Επίσης μεταξύ των πιο περίεργων προσφερομένων ειδών είναι « ένα κουτί σοκολάτες από το οποίο λείπει ένα κομμάτι».

Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Φιλόδοξους στόχους για το περιβάλλον έθεσαν Ιαπωνία και Ε.Ε.

Ιαπωνία και Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσαν σήμερα στο Τόκιο «ιδιαίτερα φιλόδοξους και δεσμευτικούς στόχους» για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Η Ιαπωνία και η ΕΕ υπογραμμίζουν πως μια φιλόδοξη και δεσμευτική διεθνής προσέγγιση είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα η πρόκληση των κλιματικών αλλαγών», επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιασούο Φουκούντα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχαν συζητήσεις στο Τόκιο εν όψει της συνόδου της G8 που θα πραγματοποιηθεί στο νησί Χοκάιντο τον Ιούλιο.

Η Ιαπωνία, που προεδρεύει της G8, ελπίζει να εκμεταλλευτεί τις συνομιλίες της συνόδου για να ευαισθητοποιήσει τις μεγάλες δυνάμεις στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και για να καθορίσει τους στόχους σε ό,τι αφορά τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μετά το 2012 όταν λήγει η ισχύς του πρωτοκόλλου του Κιότο.

Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Η αποβολή της Ελλάδας από το "Πρωτόκολλο του Κιότο"

Κι όμως καταφέραμε το ακατόρθωτο: αποβληθήκαμε από το "Πρωτόκολλο του Κιότο" για 3 μήνες λόγω μη ύπαρξης αξιόπιστου συστήματος μέτρησης ρύπων! Ανάμεσα σε 141 χώρες που έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο, η χώρα μας είναι η μόνη που έχει αποβληθεί πλέον από αυτό!

Σε αυτή την απόφαση καταλήξαμε καθώς η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Τζον Χέι (υπεύθυνο Τύπου της Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή του ΟΗΕ), δεν κατόρθωσε στη διορία να αναπτύξει που της είχε δοθεί ένα σύστημα μέτρησης και καταγραφής των παραγόμενων ρύπων. Κατά συνέπεια, δεν θα συμμετέχει στο σύστημα εμπορίας ρύπων για 3 μήνες. Μετά από αυτό το διάστημα, κι αν δεν έχουμε ακόμα συμμορφωθεί με τους όρους που έχουμε υπογράψει, θα παραπεμφθούμε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.


Το γεγονός αυτό αποδεικνύει, κατά τη γνώμη μου, τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική πολιτική αντιμετωπίζει το περιβάλλον και την προστασία του. Προφανώς, επιδείξαμε πλήρη και μοναδική αδιαφορία για να φτάσουν τα πράγματα ως εδώ! Σκεφτείτε λίγο τη διάσταση του θέματος: 141 χώρες και μόνο εμείς δεν πληρούμε τα κριτήρια. Για να μην αναφερθώ και στο γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε ένα αυτόνομο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά αυτό εξακολουθεί να συνυπάρχει με των Δημοσίων Έργων.


Και ενώ η χώρα διασύρεται κατ' αυτόν τον τρόπο, οι εγχώριοι πολιτικοί τσακώνονται για το ποιος φταίει! Οι μεν κατηγορούν τους δε, αλλά κανείς δεν λέει τι πρέπει να γίνει, όχι για να αρθεί η τιμωρία, αλλά για να προστατέψουμε το περιβάλλον και τον πλανήτη. Βέβαια, εμείς εδώ μόνο για τις δημοσκοπήσεις και τα σκάνδαλα ενδιαφερόμαστε!!!

Απο http://lingua-franca-greece.blogspot.com/2008/04/blog-post_23.html

Εκτός Κιότο η Ελλάδα

Την απαγόρευση της συμμετοχής της Ελλάδας στους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο επέβαλε η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Η ποινή επιβλήθηκε, καθώς κρίθηκε αναξιόπιστο το σύστημα καταγραφής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο πρόεδρος της WWF Ελλάδος δήλωσε ότι «εκτός από την αδυναμία συμμετοχής της χώρας μας στους μηχανισμούς του Κιότο, η απόφαση αυτή την εκθέτει σε παγκόσμιο επίπεδο».

Πρόσφατα, με την εθνική απογραφή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είχαν έρθει στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ρύποι των αερίων του θερμοκηπίου στην Ελλάδα αυξήθηκαν από το 2000 έως το 2006 κατά 24,6% οριακά δηλαδή κάτω από τον εθνικό στόχο της αύξησης του 25%, που αποτελεί και την εθνική υποχρέωση μας για την περίοδο 2008-2012.

Πρωτόκολλο του Κιότο - Τι είναι, τι προβλέπει

Το Πρωτόκολλο του Κιότο προέκυψε από τη Σύμβαση-Πλαίσιο για τις Κλιματικές Αλλαγές που είχε υπογραφεί στη Διάσκεψη του Ρίο, τον Ιούνιο του 1992, από το σύνολο σχεδόν των κρατών (η Ελλάδα κύρωσε τη Σύμβαση αυτή, κάνοντάς την νόμο του Κράτους τον Απρίλιο του 1994). Στόχος της Σύμβασης είναι "η σταθεροποίηση των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, σε επίπεδα τέτοια ώστε να προληφθούν επικίνδυνες επιπτώσεις στο κλίμα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες".

Λίγα χρόνια μετά, και συγκεκριμένα το 1997, καθορίστηκε στα πλαίσια της Σύμβασης αυτής ένα σημαντικό νομικό εργαλείο για τον έλεγχο των εκπομπών, γνωστό και ως Πρωτόκολλο του Κιότο. Κεντρικός άξονας του Πρωτοκόλλου του Κιότο είναι οι νομικά κατοχυρωμένες δεσμεύσεις των βιομηχανικά αναπτυγμένων κρατών να μειώσουν τις εκπομπές έξι (6) αερίων του θερμοκηπίου την περίοδο 2008-2012, σε ποσοστό 5,2% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Το Πρωτόκολλο προβλέπει τον εξής καταμερισμό ευθυνών ανά χώρα.


Το Πρωτόκολλο πέρασε ένα διαπραγματευτικό μαραθώνιο 7 χρόνων για να γίνει τελικά διεθνής δεσμευτικός νόμος. Η αιτία ήταν ότι χρειαζόταν την υπογραφή ενός σημαντικού αριθμού χωρών με εξίσου σημαντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Πρακτικά αυτό σήμαινε ότι για να αποκτήσει ουσιαστική ισχύ, θα έπρεπε να επικυρωθεί τουλάχιστον από τις ΗΠΑ (οι οποίες όμως επίσημα το απέκλεισαν) ή τη Ρωσία. Το φθινόπωρο του 2004, η Ρωσία προχώρησε τελικά στην πολυαναμενόμενη επικύρωσή του και έτσι από τις 16 Φεβρουαρίου 2005 το Πρωτόκολλο θα αποτελεί διεθνή δεσμευτικό νόμο για τις 128 χώρες που το έχουν επικυρώσει.

greenpeace.gr

Τους 44.000 τόνους φτάνει η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ανά έτος

Η ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού θα φτάσει και θα ξεπεράσει τον εθνικό στόχο των 44.000 τόνων έως το τέλος του έτους, ανακοίνωσε την Τρίτη η μη κερδοσκοπική και μη επενδυτική εταιρεία «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ».

Η «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ», δημιουργήθηκε από πρωτοβουλία εταιρειών εισαγωγής και κατασκευής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αντικειμένων, προσαρμοσμένη στη θεσμοθετημένη πρακτική ΥΠΕΧΩΔΕ, «ο ρυπαίνων πληρώνει» και «η ανακύκλωση είναι υποχρέωση των παραγωγών».

Η εταιρία συστήθηκε το 2004 με αδειοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ και αποτελεί φορέα υπεύθυνο για την οργάνωση και τη λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) στην Ελλάδα. Η εταιρεία συνεργάζεται σήμερα με 354 δήμους (από 9 το 2005) και εξυπηρετεί περί τα επτά εκατομμύρια ανθρώπους.

Έχει στη διάθεσή της τέσσερα κέντρα ταξινόμησης, τρία προσωρινής αποθήκευσης, οκτώ μονάδες επεξεργασίας, και στοχεύει στην ετήσια συλλογή τουλάχιστον τεσσάρων κιλών αποβλήτων οικιακής προέλευσης ανά κάτοικο.

«Το 2007 πετύχαμε το 71% του εθνικού στόχου και από τις αρχές του 2008 μπήκαμε ήδη σε τροχιά προς την επίτευξη και υπερκάλυψή του» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διεθύνων σύμβουλος Σπύρος Ευθυμίου. «Τόσο στο τελευταίο τετράμηνο του 2007, όσο και στο πρώτο τρίμηνο του 2008, ο μηνιαίος ρυθμός συλλογής είναι περίπου 3.700 τόνοι. Συνεπώς, η συνολική ετήσια συλλεχθείσα ποσότητα για το έτος 2008 αναμένουμε να είναι άνω του στόχου των 44.000 τόνων» ανέφερε.

Το Μάιο η εταιρεία ξεκινά νέα διαφημιστική καμπάνια για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού.

Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα της Γής

Με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη συντονισμένης δράσεις ανθρώπων και φορέων για τη σωτηρία του πλανήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο η 22α Απριλίου, η Παγκόσμια Ημέρα Γης. Εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης.

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1970 και γιορτάζεται με στόχο την κινητοποίηση τόσο των κυβερνήσεων όσο και των πολιτών για την ανάδειξη και αντιμετώπιση των σημαντικότερων περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.

Η υπερθέρμανση, η ξηρασία, η ρύπανση των υδάτων και των εδαφών, η κλιματική αποσταθεροποίηση, είναι η καινούργια πραγματικότητα που βιώνει η Γη.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.
Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου λόγω της υπεραλίευσης και της μόλυνσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιεία. Υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο μόνο, έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια 55.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η Μεσόγειος καλύπτει το 0.7% της συνολικής υδάτινης επιφάνειας του πλανήτη γίνεται δέκτης του 17% της παγκόσμιας θαλάσσιας ρύπανσης λόγο διαρροής πετρελαίου.

Η Ελλάδα "γιορτάζει" την Παγκόσμια Ημέρα της Γης με την "κόκκινη κάρτα" από τον ΟΗΕ ", καθώς είναι είναι η μόνη ανάμεσα σε 141 κράτη που αποβλήθηκε από το Κιότο, επειδή δεν έπεισε για την εγκυρότητα του συστήματος μέτρησης και καταγραφής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πηγή:
www.ethnos.gr

http://ww2.earthday.net/