Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Σώστε το περιβάλλον

10 απλοί τρόποι για να συνεισφέρουμε στη διάσωση του πλανήτη

Τα τελευταία χρόνια το μέλλον του πλανήτη και τα αποτελέσματα της καταστροφής του περιβάλλοντος είναι ένα θέμα που βρίσκεται καθημερινά στην επικαιρότητα.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, η χρήση συμβατικών καυσίμων και η αλόγιστη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος είναι μερικές από τις βασικές αιτίες της ρύπανσης.

Οι απλοί πολίτες μπορούν να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων αλλάζοντας ορισμένες απλές καθημερινές δραστηριότητές τους , όπως τα υβριδικά αυτοκίνητα που κινούνται με ηλεκτρικό ρεύμα...

Ας δούμε 10 απλούς τρόπους για να βοηθήσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος:

1. Ελέγχετε τακτικά το αυτοκίνητό σας ώστε να λειτουργεί καλά: την πίεση στα λάστιχα, το φίλτρο αέρα, μην αφήνετε να αδειάσει το ντεπόζιτο καυσίμου για να γεμίσετε. Όλα αυτά εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

2. Αναζητήστε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή σας, όπως φωτοβολταϊκά συστήματα και ανεμογεννήτριες. Ενημερωθείτε για το κόστος και τις δυνατότητες τέτοιων συστημάτων.

3. Αντικαταστήστε τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες οικονομίας. Κοστίζουν ακριβότερα, όμως έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια. Αντικαθιστώντας τρεις συχνά χρησιμοποιούμενους λαμπτήρες με οικονομικούς μειώνετε την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα κατά 150 χλγρ το χρόνο!

4. Αντικαταστείστε τους συμβατικούς θερμοσίφωνες με ηλιακούς. Το ηψηλότερο κόστος ενός ηλιακού θα το αποσβέσετε πολύ γρήγορα λόγω της ατέλειωτης ελληνικής ηλιοφάνειας!

5. Συμμετέχετε σε προγράμματα ανακύκλωσης: Ανακυκλώνοντας υλικά όπως γυαλί, μέταλλα και πλαστικό εξοικονομείται ενέργεια περίπου 80% σε σχέση με τη κατασκευή προϊόντων από αχρησιμοποίητα υλικά.

6. Προτιμάτε συσκευές που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Αντικαταστείστε παλιές ηλεκτρικές συσκευές με πιο σύγχρονες και λιγότερο ενεργοβόρες. Κερδίζετε χρήματα και προστατεύετε το περιβάλλον.

7. Εξετάστε την περίπτωση αγοράς ενός υβριδικού αυτοκινήτου με ηλεκτρική ενέργεια. Συμβάλλετε στον περιορισμό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η κατανάλωση ρεύματος για να διανύσετε 100 χλμ είναι μόλις 1 €!

8. Μονώστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας. Με αυτό τον τρόπο καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια για θέρμανση το χειμώνα και για ψύξη το καλοκαίρι.

9. Αποσυνδέστε από τις πρίζες συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε, όπως φορτιστές, τηλεοράσεις, τοστιέρες κλπ. Θα εξοικονομήσετε χρήματα και θα περιορίσετε τη άσκοπη σπατάλη ενέργειας.

10. Ενημερωθείτε για τη νομοθεσία σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας. Παροτρείνετε και τους γύρω σας να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια!

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας!

2.Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

 
Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το διοξείδιο του άνθρακα διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα από την καύση στερεών καυσίμων (δηλ. από τα εργοστάσια, τα αυτοκίνητα, κ.λ.π.). Το φαινόμενο του θερμοκηπίου γίνεται κάθε μέρα και χειρότερο εξαιτίας δύο αρνητικών φαινομένων που συμβαίνουν ταυτόχρονα. Το πρώτο είναι ότι οι ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα είναι τρομακτικά μεγάλες και αυξάνουν εκθετικά με το χρόνο. Το δεύτερο κακό είναι ότι τα δάση μας, που απορροφούν μέρος του διοξειδίου του άνθρακα, καταστρέφονται (καίγονται ή εκχερσώνονται) με μεγάλους ρυθμούς, με αποτέλεσμα η απορρόφηση αυτή να μειώνεται κάθε μέρα και περισσότερο. Έτσι, και τα δύο αυτά δεινά μαζί, εντείνουν ανησυχητικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι, εξαιτίας του θερμοκηπίου, σε περίπου 50 χρόνια, η ζωή πάνω στη Γη θα είναι σχεδόν αδύνατη.

Οι επιπτώσεις του θερμοκηπίου είναι λοιπόν φοβερές. Είναι σαν να είμαστε μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο εκτεθειμένο στον καλοκαιριάτικο Ήλιο και εμείς (εδώ το διοξείδιο του άνθρακα) να κλείνουμε τα παράθυρα του αυτοκινήτου. Αυτό φυσικά θα έχει ως αποτέλεσμα την αποπνικτική αύξηση της θερμοκρασίας μέσα στο όχημα. Αυτό ουσιαστικά συμβαίνει στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της τρομακτικής αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας θα έχει οδυνηρές συνέπειες, όπως εξηγούμε σ’ ένα από τα πιο κάτω εδάφια με τίτλο «το κλίμα της Γης».

συνεχίζεται...

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

Aνακύκλωση στο σπίτι

Το ecopod e1 είναι ένα από τα gadgets ή μηχανήματα που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι ή τουλάχιστον στα σπίτια με οικολογικές συνειδήσεις.

Με λίγα λόγια, η συσκευή αποθηκεύει ανακυκλώσιμα υλικά όπως χαρτί, αλουμίνιο και γυαλί και φροντίζει να τα συμπιέζει αρκετά για μικρότερη κατανάλωση χώρου και προετοιμασία για αποστολή στην ανάλογη εταιρία.
http://www.shinyshiny.tv/2006/11/ecopod_e1_home.html

Η καταστροφή του περιβάλλοντος

Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι η μεγάλη μας ντροπή καθώς υποθηκεύει τη ζωή και το μέλλον των ανθρώπων στον πλανήτη. Mια ντροπή για την οποία βέβαια μερικοί είναι πιο υπεύθυνοι από άλλους, αλλά τελικά όλοι μας κάνουμε ζημιά, έστω και μικρή. H καταστροφή του περιβάλλοντος περιλαμβάνει πολλά δεινά.

1. Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

Τα εργοστάσια λειτουργούν σαν ηφαίστεια παραγωγής ρύπων σε βαθμό που όχι μόνο υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας, αλλά την θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο. Το αυτοκίνητο είναι αδιαμφισβήτητα ένας άλλος μεγάλος παράγοντας μόλυνσης του περιβάλλοντος. Σχεδόν όλες οι πόλεις, μικρές και μεγάλες, βρίσκονται πνιγμένες στο νέφος. Τα πρωτεία σ’ αυτό το κατάντημα φαίνεται να κατέχει η πόλη του Μεξικού, όπου τα 25 εκατομμύρια των κατοίκων της ζουν καθημερινά μέσα στο νέφος. Αν ολόκληρος ο κόσμος φθάσει στο μέσο επίπεδο διαβίωσης των πλουσιότερων χωρών, τότε τα περίπου 500 εκατομμύρια αυτοκίνητα που υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη μας, θα φθάσουν γύρω στα 3 δισεκατομμύρια. Και μόνο που το σκέφτεται κανείς, σταματά το μυαλό του, αναλογιζόμενος τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον μια τέτοια αύξηση στον αριθμό των ρυπογόνων αυτοκινήτων. Και σκεφθείτε ότι σε 50 χρόνια ο πληθυσμός θα φθάσει γύρω στα 10 δισεκατομμύρια (οπότε ο αριθμός αυτοκινήτων θα φθάσει τα 5 δισεκατομμύρια), ότι σε 100 χρόνια θα φθάσει τα 15 δισεκατομμύρια (οπότε ο αριθμός τους θα φθάσει τα 7.5 δισεκατομμύρια).

συνεχίζεται...

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Αγώνας δρόμου για την ecopolis

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη και ο «παράδεισος των σεϊχηδων» για τη δημιουργία της πιο πράσινης πόλης στον κόσμο.

Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, η Κίνα βάζει τα θεμέλια για την πόλη Ντογκντάν , η οποία θα παρέχει ενέργεια, τρόφιμα και νερό και θα έχει σχεδόν μηδενικές εκπομπές άνθρακα από τα μέσα μεταφοράς.

Συλλέκτες ηλιακής ενέργειας θα καλύπτουν τις οροφές των κτιρίων ενώ, τα μόνα μηχανοκίνητα οχήματα που θα επιτρέπονται στους δρόμους της πόλης θα κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια.

Την ίδια ώρα, στον παράδεισο του «μαύρου χρυσού», τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Αμπού Ντάμπι, όπου, από τον ερχόμενο μήνα, ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή της πρώτης, παγκοσμίως, πόλης μηδενικών ρύπων και αποβλήτων. Η ecopolis που θα δημιουργηθεί, θα έχει τις ευλογίες της WWF και θα έχει μέγεθος έξι τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

Παράδεισος σκουπιδιών σε Κύπρο,Ελλάδα και Ιρλανδία

Κάτι λιγότερο από 500 κιλά σκουπίδια αναλογούν σε κάθε Ευρωπαίο στην ΕΕ των «27», κυρίως από την κατανάλωση τροφών και διάφορες συσκευασίες. «Πρωταθλητές» οι Έλληνες, οι Ιρλανδοί και οι Κύπριοι, βάσει πληθυσμού και έκτασης.

Περίπου μισός τόνος απορρίμματα καταλήγουν ετησίως στη χωματερή από τον κάθε Ελληνα, για την ακρίβεια 437 κιλά. Την ίδια ώρα στην Κύπρο και στην Ιρλανδία ο κάθε κάτοικος έχει ξεπεράσει το «όριο ανοχής» του μισού τόνου, με πάνω από 600-700 κιλά απορρίμματα ανά άτομο.

Στην Ελλάδα καταγράφεται σταδιακή αύξηση των παραγόμενων απορριμμάτων: από 302 κιλά ανά άτομο το 1995 στα 408 το 2000 και στα 437 το 2005.

Σε κάθε Ευρωπαίο αναλογούν 490 κιλά σκουπίδια στην Ευρώπη των «27» από την κατανάλωση τροφών, τις συσκευασίες των προϊόντων και τις εν γένει καταναλωτικές δραστηριότητες της καθημερινότητας.

Το μέλλον της Ευρώπης είναι πράσινο

Με πιέσεις τόσο από τη βιομηχανία όσο και από τους περιβαλλοντιστές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη νέο οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας θέρμανσης και την ενεργειακή ασφάλεια από το 2013. Ένα βασικό τίμημα είναι ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά 10 με 15 τοις εκατό.

Το σχέδιο απαιτεί μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% (σε σχέση με το 2005) έως το 2020, ποσοστό που θα μπορούσε να αυξηθεί στο 30% αν υπάρχει αντίστοιχη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας. Επίσης, το ποσοστό της ενεργειακής κατανάλωσης που καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει να έχει αυξηθεί στο 20% έως το ίδιο έτος.

Όσες χώρες αδυνατούν να πετύχουν τους στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές θα μπορούν εναλλακτικά να χρηματοδοτούν προγράμματα χρήσης ΑΠΕ σε άλλες χώρες της ΕΕ, αναφέρει το Reuters.

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Ξέρετε ότι...

Πάνω από 1 δις άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε γλυκό νερό και πάνω από 2 δις σε καθαρό πόσιμο νερό;

Το 1/4 των παγετώνων θα έχει εξαφανιστεί έως το 2050;

Το 2007 οι πάγοι που έλιωσαν στους πόλους ξεπέρασαν το 1 εκατ. τετραγ. χιλιόμετρα;

Η Μεσογειακή φώκια, η καρέττα-καρέττα και η πράσινη χελώνα, απειλούνται με εξαφάνιση;

Στην Πάρνηθα, πριν τις φωτιές, ζούσε το 1/3 των θηλαστικών και το 1/7 της χλωρίδας; της χώρας μας;

Κάθε μέρα εξαφανίζονται 40-70 είδη χλωρίδας και πανίδας;

Κάθε χρόνο παράγουμε 1,5 δις τόνους απορριμμάτων, 3 φορές το βάρος του πληθυσμού του πλανήτη;

Δεκάδες αγωγοί χύνουν απόβλητα εργοστασίων στην κοίτη του Ασωπού;

Το 60% των κατοίκων Αθήνας και Πειραιά, ζει σε απαγορευμένα επίπεδα θορύβου λόγω του κυκλοφοριακού;

Το 80-90% των χημικών ουσιών, εισέρχονται στον οργανισμό μας μέσω της τροφής;

Η ύπαιθρος εγκαταλείπεται. Το 2010, ο μισός πληθυσμός της γης, θα ζει σε πόλεις;

Στις καμένες περιοχές της Πελοποννήσου έχει καεί το 50% των αιγοπροβάτων;

Κάθε χρόνο καταλήγουν στη Μεσόγειο 129.000 τόνοι πετρελαίου, 60.000 υδραργύρου και 3.800 μολύβδου;

Πετρελαιοκηλίδες σκοτώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες θηλαστικά, πουλιά και ψάρια;

Ένα πλαστικό μπουκάλι νερού, χρειάζεται 1.000 χρόνια να αποσυντεθεί;

Μια λάμπα πυρακτώσεως προκαλεί έκλυση 150 κιλών διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο;

Η υπεραλίευση, τα αφρόδιχτα, οι τράτες, η εξόρυξη πετρελαίου απειλούν τον πλούτο της Μεσογείου;

6.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από έλλειψη νερού;

Κάθε χρόνο αποψιλώνονται παγκόσμια, δάση έκτασης όση η Ελλάδα. Περίπου 5 εκατ. δένδρα θα μπορούσαν να σωθούν, αν κάθε νοικοκυριό χρησιμοποιούσε ανακυκλωμένο χαρτί;

Το 60% των ελαιόδεντρων κάηκαν στο Ν. Ηλείας. Ο μισός δασικός πλούτος της γης, κάηκε τα τελευταία 30 χρόνια;

200 εκατ. άνθρωποι θα γίνουν πρόσφυγες καθώς η ξηρασία και οι πλημμύρες θα κάνουν τις πατρίδες τους ακατοίκητες;

Στην Ελλάδα κινδυνεύουν με αφανισμό το 50% των θηλαστικών, το 60% των ενδημικών φυτών και το 20% των πουλιών;

800.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Οι πηγές πόσιμου νερού, έχουν μολυνθεί από ανθρώπινα, αγροτικά και βιομηχανικά απόβλητα. Τα μολυσμένα νερά σκοτώνουν 12 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο;

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Η πρώτη πόλη με μηδενικές εκπομπές άνθρακα κατασκευάζεται στο Αμπου Ντάμπι

Ξεκινά να κατασκευάζεται τον επόμενο μήνα στο Αμπου Ντάμπι η πρώτη πόλη του κόσμου με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το εμιράτο με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, και μάλιστα με την υποστήριξη της WWF.

Το Μάσνταρ, μια κοινότητα 50.000 ανθρώπων χωρίς αυτοκίνητα, θα εκμεταλλεύεται την αδιάκοπη παροχή λιακάδας της ερήμου και θα περιλαμβάνει το μεγαλύτερο εργοστάσιο υδρογόνου στον κόσμο.

Τον σχεδιασμό της πόλης ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster and Partners και παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο περιθώριο του World Future Energy Summit που πραγματοποιείται στην πόλη του Αμπου Ντάμπι, πρωτεύουσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η κατασκευή θα ολοκληρωθεί το 2013.Οι κάτοικοι θα μετακινούνται στην πόλη των έξι τετραγωνικών χιλιομέτρων με τρένο αλλά και με αυτόματα οχήματα. «Είναι σαν οριζόντιοι ανελκυστήρες. Απλά λες που θες να πας και σε μεταφέρει εκεί» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαλέντ Αουάντ, διευθυντής οικιστικής ανάπτυξης του σχεδίου.

Η πόλη τοποθετήθηκε σε τέτοια θέση ώστε να κλιματίζεται αρκετά από τη θαλάσσια αύρα, ενώ ένα περιμετρικό τοίχος θα την προστατεύει από τον ζεστό αέρα της ερήμου και το θόρυβο από το γειτονικό αεροδρόμιο του Αμπου Ντάμπι.

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Ανακύκλωση μηδέν...

Στον πάτο της ΕΕ βρίσκεται η Ελλάδα, στον τομέα της ανακύκλωσης χαρτιού και γυαλιού. Την ίδια ώρα η ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων βρίσκεται στο μηδέν, αφού δήμοι και λιανοπωλητές δεν συνεργάζονται με το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού του Ελληνικού Κέντρου Ανακύκλωσης (ΕΚΑΝ).

Επιπροσθέτως έχουν καθυστερήσει δραματικά τα σχέδια - προεδρικά διατάγματα για τα απόβλητα των εκσκαφών, κατασκευών και υλικών κατεδάφισης και για την ανακύκλωση του έντυπου υλικού.

Από την άλλη, θετικά είναι τα αποτελέσματα όσον αφορά στην αναγέννηση χρησιμοποιημένων λιπαντελαίων και στην ανακύκλωση οχημάτων, παλαιών ελαστικών οχημάτων και ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών. Επίσης ελπιδοφόρο είναι το γεγονός της λειτουργίας του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης - Κομποστοποίησης στα Ανω Λιόσια, το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο στην Ευρώπη.

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

«Πράσινο» αυτοκίνητο από Πορτογαλία και Ισπανία

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ και Ισπανία ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός «πράσινου» αυτοκινήτου. Πρόκειται για μία συνεργασία η οποία προβλέπεται να τονώσει την ταλαιπωρημένη βιομηχανία αυτοκινήτου των χωρών, προσθέτοντας περίπου 800 νέες θέσεις εργασίας.

Όπως εξήγησε κατά την επίσκεψή του στην Πορτογαλία, ο Ισπανός υπουργός Βιομηχανίας, Χοάν Κλος, στόχος είναι η κατασκευή ενός φιλικού προς το περιβάλλον οχήματος, το οποίο θα ανταγωνιστεί τα ρυπογόνα αυτοκίνητα στους δρόμους των δύο χωρών. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε την τεχνολογία, που θα μας επιτρέψει τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση βενζίνης» ανέφερε ο Κλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες προς το παρόν εξετάζονται δύο λύσεις για την κίνηση του αυτοκινήτου: ηλεκτρικό ρεύμα και υδρογόνο. Το «Mobi-green», όπως ονόμασαν οι δύο πλευρές το σχεδιαζόμενο όχημα, θα κατασκευαστεί από δύο ερευνητικά κέντρα των δύο χωρών, η χρηματοδότηση των οποίων θα στηρίζεται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. «Θέλουμε οπωσδήποτε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για την ταχύτερη δυνατή κατασκευή και προώθηση του οχήματος στην αγορά» ανέφερε στο Reuters ο Μπραζ Κόστα, επικεφαλής του πορτογαλικού κέντρου ερευνών CEIIA.

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

H ανακύκλωση

Στο σπίτι: Τα σκουπίδια από χαρτί,αλουμίνιο,γυαλί μπαίνουν το καθένα σε διαφορετικές σακούλες και στη συνέχεια πετιούνται στους ειδικούς κάδους που υπάρχουν σε κεντρικά σημεία της πόλης.Δυστυχώς βέβαια η διαδικασία αυτή δεν τηρείται πάντα καθώς χρειάζεται κάποιος να μεταφέρει τα συγκεκριμένα σκουπίδια σε κάποιο σημείο της πόλης όπου υπάρχουν οι ειδικοι κάδοι για ανακυκλώσιμα σκουπίδια. Γι'αυτό καλό θα ήταν τέτοιοι κάδοι να τοποθετηθούν σε κάθε γειτονιά της πόλης μας

Στο σχολείο:
Με κοινή πρωτοβουλία των μαθητικών κοινοτήτων και του συλλόγου των καθηγητών έχουν τοποθετηθεί στο προαύλιο των σχολείων ειδικοί κάδοι για ανακυκλώσιμα σκουπίδια όπου πετιούνται τα σκουπίδια από χαρτί και τα αλουμινένια κουτάκια των αναψυκτικών.

Στην πόλη:
Σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης έχουν τοποθετηθεί ειδικοί κάδοι  για τη συλλογή σκουπιδιών από χαρτί,αλουμίνιο και γυαλί. Είναι ανάγκη όμως να τοποθετηθούν τέτοιοι κάδοι σε περισσότερες περιοχές της πόλης,ώστε να διευκολύνονται οι πολίτες.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Bρε πως αλλάζει ο κόσμος...



Περιοχή στην Αργεντινή. Πως ήταν το 1928 και πως το 2004

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

Μέτρα για το περιβάλλον από 1η Μαρτίου

Από την 1η Μαρτίου ξεκινά το «πράσινο» σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο σε πρώτη φάση περιλαμβάνει την αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας των σούπερ μάρκετ με πάνινη.

Ανάλογo πρόγραμμα θα ακολουθήσει για την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς ο φωτισμός της Αθήνας θα γίνεται με μη ενεργοβόρους λαμπτήρες, ενώ σε δημοτικά κτίρια θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα.

Το σχέδιο ανακοινώσε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη με αφορμή την ένταξη της πόλης στην πρωτοβουλία C40, διεθνή συμμαχία πολλών πόλεων από διάφορες χώρες ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

2030: Περιβάλλον και «ασύμμετροι» πόλεμοι στην παγκόσμια ατζέντα

Διεπιστημονική έρευνα που διενεργήθηκε από την επιστημονική κοινότητα «Young Global Leaders» του World Economic Forum, αποκαλύπτει ότι η ατζέντα του πλανήτη το 2030 θα έχει σημαντικά ζητήματα προς αντιμετώπιση.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τις επόμενες δύο δεκαετίες, θα σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς 59% των ερωτηθέντων πιστεύει πως το περιβάλλον αποτελεί μείζον ζήτημα. Την ίδια στιγμή, 37% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η εξάντληση των φυσικών πόρων θα διαδραματίσει ρόλο - κλειδί για τον πλανήτη, με την «απειλή» του ασύμμετρου πολέμου να αντιστοιχεί στην πεποίθηση του 27%.

Ενδιαφέρουσα είναι τα συμπεράσματα, όσον αφορά τη γεωπολιτική επιρροή των εθνών - κρατών και τη βιωσιμότητα τους το 2030. Το 69% των ερωτηθέντων κάνει λόγο για απώλεια δύναμης των παραδοσιακών δυνάμεων οι οποίες, ωστόσο, θα συνεχίσουν να αποτελούν τους κύριους φορείς ανάληψης πρωτοβουλιών. Επιπλέον, ένα 86% κάνει λόγο για αύξηση της πολιτικο - οικονομικής δύναμης των πολυεθνικών εταιρειών και μεμονωμένων προσωπικοτήτων.

kathimerini.gr

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Τέλος οι λαμπτήρες στην Ιρλανδία

Θα απαγορευθούν οι κοινοί λαμπτήρες πυρακτώσεως από τον Ιανουάριο του 2009, στην Ιρλανδία.

Το νέο μέτρο θα βοηθήσει τη χώρα να πετύχει τους στόχους της για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% έως το 2020.

Ο υπεύθυνος τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι από το 2009 και μετά, οι Ιρλανδοί θα μπορούν να προμηθεύονται μόνο λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης από τα καταστήματα.

Πρόσθεσε ότι το παράδειγμα της Ιρλανδίας για νομοθεσίες ενεργειακής αποδοτικότητας μπορεί να μιμηθούν άλλες χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

Μεγάλη πετρελαιοκηλίδα απειλεί πιγκουίνους και σπάνια πτηνά στην Παταγονία

 
Πετρελαιοκηλίδα έκτασης 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις ακτές της Παταγονίας απειλεί το βιότοπο πιγκουίνων και σπάνιων πτηνών. Οι οικολόγοι μιλούν για τραγωδία. Έκτακτα μέτρα και έρευνες από τις Αρχές.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Αργεντινή μετέδωσαν ότι τουλάχιστον 500 πουλιά πέθαναν από την μεγάλης έκτασης πετρελαιοκηλίδα, η οποία απειλεί μια περιοχή που θεωρείται βασική για την διατήρηση της βιοποικιλότητας στη χώρα.

Η κηλίδα ανακαλύφθηκε την Πέμπτη στον Ατλαντικό, κοντά στην πόλη Καλέτα Κόρδομπα, στην επαρχία Τσούμπουτ. Έχει καλύψει τουλάχιστον τέσσερα χιλιόμετρα ακτογραμμής, σύμφωνα τις μέχρι στιγμής πληροφορίες.

Στην Παταγονία ζουν πιγκουίνοι και πολλά σπάνια είδη πουλιών. Η πρόεδρος τοπικής οργάνωσης πολιτών Ρενέ Τούλα μίλησε για τραγωδία.

Η επαπειλούμενη περιβαλλοντική καταστροφή κινητοποίησε τις Αρχές. Η κυβέρνηση διέταξε κατεπείγουσα έρευνα, ενώ στελέχη κρατικών υπηρεσιών και εθελοντές έσπευσαν στην ακτή, επιχειρώντας απορρύπανση.

Το Μπουένος Αϊρες έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης σε συντονισμό με την τοπική αυτοδιοίκηση στην Τσούμπουτ και οικολογικές οργανώσεις.

Οι αξιωματούχοι που εντέλλονται να κάνουν την έρευνα θα χρησιμοποιήσουν δορυφορικές φωτογραφίες από διάφορους προμηθευτές, ώστε να εντοπίσουν ποιος ευθύνεται.

Μια αρκετά μικρότερη πετρελαιοκηλίδα είχε απειλήσει τις ακτές της Καλέτα Κόρδομπα και το 2003.

Newsroom ΔΟΛ

Η πόλη Μπρέμερχαφεν θα διαχειριστεί μέχρι τέλους Ιουνίου 30.000 τόνους σκουπιδιών από την Νάπολη

Το γερμανικό λιμάνι Μπρέμερχαφεν θα διαχειριστεί περίπου 30 χιλιάδες τόνους απορριμάτων από την Νάπολη προκειμένου να την βοηθήσει να εξέλθει από την κρίση σκουπιδιών που υπάρχει στην πόλη.Εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης ανέφερε σήμερα ότι 8 χιλιάδες τόνοι έχουν ήδη αποτεφρωθεί και οι υπόλοιποι θα έχουν αποτεφρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.Τα απορρίματα μεταφέρονται από την Ιταλία σιδηροδρομικώς στην Γερμανία.


"Ηταν μία περίπτωση έκτακτης ανάγκης και δεν θα υπάρξει συνέχεια",δήλωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης.Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση στην περιοχή που ανέλαβε την εξουσία στο τέλος του περασμένου χρόνου δεν πίστευε ότι ήταν σωστό για το Μπέμερχαφεν να επιλύσει το πρόβλημα μίας άλλης περιοχής 2.000 χιλιόμετρα μακριά.
Πάνω από 100.000 τόνοι σκουπιδιών έχουν σωρευθεί στους δρόμους της Νάπολης που δεν έχει τα μέσα διαχείρισής τους.

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008

Aυτό το ήξερες...;

Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι;Ίσως ναι, αλλά πάντα είναι καλό να διαδίδουμε τέτοιου είδους πληροφορίες. Ακόμα και αν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε. Γιατί το κάνουμε; Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανείς για να μας πει το σωστό τρόπο. Γι αυτό λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια. Και αυτό, γιατί ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια !!!.Αν επιλέξεις να πρωθήσεις αυτό το μήνυμα στους φίλους σου, το περιβάλλον θα σε ευγνωμονεί. Στο κάτω-κάτω είναι καλό για όλους μας !!! Γιώργος Καρούντζος Χημικός. Μηχ., PhD Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ΣΕΥ...

Oι συνέπειες

Το 1/4 των ειδών του πλανήτη θα εξαφανιστούν.Κάθε χρόνο θα χάνονται περίπου 26.000 από τα γνωστά είδη.Το 40% της επιφάνειας της γης έχει είδη μεταλλαχθεί από τον άνθρωπο.Αν δεν παρθούν μέτρα θα καταστραφεί άλλο ένα 40%.
Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί κατά 30%.Οι χειμώνες θα γίνουν πιο θερμοί,με περισσότερες βροχές και τα καλοκαίρια πιο ζεστά και ξηρά, με έντονα προβλήματα λειψυδρίας και σταδιακή ερημοποίηση.Η νότια Πελοπόννησος και τα νησιά του Αιγαίου θα γίνουν έρημοι.

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

Υποχρεωτική η ανακύκλωση κινητών από τον Σεπτέμβριο

Υποχρεωτική θα είναι από τον Σεπτέμβριο η ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Eπίσης η Κομισιόν εξετάζει και το ενδεχόμενο καθορισμού προδιαγραφών για «οικολογικά» κινητά.

Η Κομισιόν κατέληξε σ' αυτήν την απόφαση δεδομένου ότι σήμερα στην Ευρώπη το 58% των νοικοκυριών έχουν πρόσβαση στη σταθερή και την κινητή τηλεφωνία, ενώ ένα 22% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση μόνο στην κινητή. Την ίδια στιγμή η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεπερνά το 82%.

Οι αλλαγές, πάντως, δεν θα σταματήσουν στις συσκευές κινητών τηλεφώνων καθώς σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή της Ν.Δ κ. Δήμα, την εποχή αυτή εξετάζονται οι απαιτήσεις που ισχύουν για τις εξωτερικές πηγές ηλεκτρικής ισχύος και τους φορτιστές, που παραδίδονται μαζί με τα κινητά τηλέφωνα.

15 πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να σωθεί ο πλανήτης

  1. Κλείνετε τα φώτα.
  2. Κλείστε ηλεκτρικές συσκευές, όπως τηλεοράσεις τα στερεοφωνικά συγκροτήματα, και τα ραδιόφωνα όταν δεν είναι σε χρήση.
  3. Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
  4. Κάνετε δουλειές με το χέρι αντί ηλεκτρικά, όπως να ανοίγεται δοχεία με το χέρι. Χρησιμοποιήστε τους ανεμιστήρες αντί των κλιματιστικών.
  5. Το χειμώνα, φορέστε ένα πουλόβερ αντί να ανάψετε το θερμοστάτη.
  6. Μονώστε το σπίτι σας.Ετσι δεν θα νιώθετε κρύο το χειμώνα.
  7. Χρησιμοποιήστε παραπάνω κρύο νερό παρα ζεστό .
  8. Όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε το λεωφορείο ή οδηγήστε με ποδήλατο για να πάτε κάπου. Προσπαθήστε να αγοράσετε τα οργανικά φρούτα και τα λαχανικά εάν ανησυχείτε για τα φυτοφάρμακα. (Τα οργανικά τρόφιμα αυξάνονται χωρίς τα προκαλούμενα από τον άνθρωπο λιπάσματα ή/και φυτοφάρμακα).
  9. Μην χρησιμοποιήτε υλικά που προήλθαν απο το κόψιμο δασών.
  10.  Χρησιμοποιήστε ανακυκλωμένο χαρτί ή/και ανακυκλώστε το.
  11. Επαναχρησιμοποιήστε τα παλαιά χαρτιά.
  12. Μην αγοράζετε προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί εις βάρος του τροπικού δάσους. . Φυτεψτε έστω και ένα μικρό δέντρο στον κήπο του σπιτιού σας.
  13. Πείτε και σε άλλους ανθρώπους να συμβάλουν στην προσπάθεια σας. Συμμετάσχετε σε μια οργάνωση.
  14. Αποφύγετε τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται μιά φορά Αγοράστε τα προϊόντα χωρίς συσκευασία.
  15. Ενθαρρύνετε το supermarket ή το περίπτερο που ψωνίζεται έτσι ώστε να πωλεί φιλικές προς το περιβάλλον τσάντες υφασμάτων.
ΜΕΙΩΣΤΕ, ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ, & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ. 

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Πρόταση για ανακύκλωση πλαστικών τσαντών στα πολυκαταστήματα της Ν.Υόρκης

Το δημοτικό συμβούλιο στη Νέα Υόρκη ενέκρινε πρόταση που προβλέπει ότι όλα τα πολυκαταστήματα θα είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν προγράμματα ανακύκλωσης.

Η πρόταση, που αναμένεται να εγκριθεί από τον δήμαρχο της πολιτείας Μάικλ Μπλούμπεργκ, προβλέπει επίσης ότι τα καταστήματα που έχουν επιφάνεια άνω των 465 τετραγωνικών μέτρων θα πρέπει να διαθέτουν και ανακυκλωμένες σακούλες στις οποίες θα έχουν τυπωθεί μηνύματα υπέρ της ανακύκλωσης.

Η Κριστίν Κουιν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι τα κόστη για τις επιχειρήσεις δεν θα είναι σημαντικά γιατί θα μπορούν να διαθέτουν τις πλαστικές σακούλες σε εταιρίες που κάνουν ανακύκλωση υλικών και πληρώνουν περίπου 100 δολάρια για έναν τόνο πλαστικών τσαντών. Από την ανακύκλωση των πλαστικών τσαντών κατασκευάζονται νέα προϊόντα, όπως τα πλαστικά έπιπλα.

10+1 τρόποι για να σώσουμε το κλίμα.

 
Αυτές είναι οι βασικότερες συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ενημερωθείτε και σημειώστε ποιες από αυτές ακολουθείτε ή θα ακολουθήσετε άμεσα. Με αυτό τον τρόπο δηλώνουμε όλοι τη δράση που αναλαμβάνουμε ενάντια στις κλιματικές αλλαγές.

1. Κλείνουμε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση stand by). Αν το κάνουμε αυτό θα έχουμε ετήσια εξοικονόμηση περίπου 30 € από τους λογαριασμούς του ρεύματος και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300 κιλά.

2. Αλλάζουμε τις λάμπες πυρακτώσεως στο χώρο μας με λάμπες εξοικονόμησης. Έχω αλλάξει ή θα αλλάξω άμεσα, πόσες λάμπες; (Επιλέξτε από την κάτω λίστα)

3. Όταν αγοράζουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές, επιλέγουμε υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α). Αν έπιλέξουμε ψυγείο υψηλής ενεργειακής κλάσης τότε έχουμε ετήσια εξοικονόμηση 25 € και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 25 κιλά. Αν επιλέξουμε πλυντήριο υψηλής ενεργειακής κλάσης ετήσια εξοικονόμηση 3 € και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30 κιλά

4. Τοποθετούμε στην ταράτσα μας ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αν το κάνουμε τότε θα έχουμε ετήσια απόδοση περίπου 500 – 700 € και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,1 – 1,4 τόνους.

5. Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Αν το κάνουμε τότε θα έχουμε εξοικονόμηση τουλάχιστον 150 € το χρόνο και 1,5 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

6. Μαγειρεύουμε έξυπνα, σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες με το καπάκι κλειστό. Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό κλείνουμε το μάτι. Δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, σπαταλάμε 20 – 30% περισσότερη ενέργεια. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, χάνεται το 20% της θερμότητας.

7. Προτιμάμε φορητό υπολογιστή και επίπεδη οθόνη, σβήνουμε την οθόνη και κλείνουμε από τον κεντρικό διακόπτη τα περιφερειακά συστήματα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε. Αν το κάνουμε θα έχουμε ετήσια εξοικονόμηση περίπου 15 - 20 € από τα περιφερειακά και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 150 - 200 κιλά περίπου. Οι φορητοί υπολογιστές καταναλώνουν έως και 93% λιγότερη ενέργεια από τους σταθερούς.

8. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων και πλένουμε μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος. Αν το κάνουμε θα έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας 30-50% ανά πλύση

9. Δεν “ξεχνάμε” τους φορτιστές στην πρίζα όταν δεν τους χρησιμοποιούμε. Κάθε φορτιστής που χρησιμοποιούμε (κινητού ή ασύρματου τηλεφώνου, διάφορων ηλεκτρικών συσκευών), ειδικά αν είναι παλαιού τύπου, μπορεί να μας κοστίζει 2-3 € το χρόνο και η χρήση του να συνεπάγεται την έκλυση 20-30 κιλών διοξειδίου του άνθρακα. Καλύτερα να τους βγάζουμε από την πρίζα

10. Το καλοκαίρι βάζουμε ανεμιστήρα για να δροσιστούμε και αποφεύγουμε τη χρήση κλιματιστικού. Μέσα σε 30 μόνο μέρες εξοικονομούμε περίπου 60 € και μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 600-700 κιλά

11. Η σωστή μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. Αποφεύγουμε έτσι τη χρήση ηλεκτρικού καλοριφέρ ή σόμπας. Αν τοποθετήσουμε διπλά τζάμια εξοικονομούμε 10% στο λογαριασμό της θέρμανσης. Αν επιπλέον αυτά έχουν θερμοδιακοπή χαμηλής εκπομπής, η εξοικονόμηση φτάνει το 20 – 30%

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

Λαμπτήρες αλογόνου τέλος

Τέλος στην χρήση λαμπτήρων αλογόνου(οι οποίοι προκαλούν μεγάλη θερμότητα και δυνατό
φωτισμό) και πλήρης αντικατάστασή τους μέχρι το 2009 με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης προτείνουν καποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η Ιρλανδία πρότεινε αυτό το σχέδιο στην ΕΕ και μάλιστα θέλει επιβολή αυστηρών μέτρων από το 2009 και μετά, πρόταση με την οποία συντάσσεται η γαλλική κυβέρνηση.

Η αμερικάνικη κυβέρνηση υιοθέτησε ήδη νομοθετική πράξη για την πλήρη κατάργηση των ενεργειοβόρων λαμπτήρων μέσα σε μία δεκαετία.
Ανάλογα μέτρα αναμένεται να ληφθούν και σε άλλες χώρες όπως είναι η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι λαμπτήρες αλογόνου ευθύνονται για το 19% της κατανάλωσης ενέργειας παγκοσμίως.

Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να κοστίζουν λίγο ακριβά, ωστόσο υπόσχονται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και απαιτούν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

Το Μεξικό φύτευσε 250 εκατ. δέντρα μέσα στο 2007

Το Μεξικό φύτευσε μέσα στο 2007 περίπου 250 εκατομμύρια δέντρα, εκπληρώνοντας έτσι τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στα πλαίσια της διεθνούς εκστρατείας του ΟΗΕ εναντίον της υπερθέρμανσης του πλανήτη ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Καλδερόν είχε συμφωνήσει πως θα συνεισφέρει στην εκπλήρωση του ενός τετάρτου του στόχου του ΟΗΕ για να φυτευθούν ένα δισεκατομμύριο δέντρα μέσα σε έναν χρόνο. Η μεξικανική κυβέρνηση έδωσε στο πρόγραμμα αυτό έναν προϋπολογισμό 540 εκατομμυρίων δολαρίων, που χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθηθούν οι τοπικοί ιδιοκτήτες και κοινότητες να φυτεύσουν τα δέντρα και να εξασφαλίσουν τη συντήρησή τους.

Εν τω μεταξύ η εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Γκρινπίς στο Μεξικό Σεσίλια Ναβάρο είπε για το πρόγραμμα πως "φυτεύονται δέντρα σε όλα τα σημεία ακόμη και σ’ εκείνα που δεν χρειαζόμαστε δάση κι όχι απαραίτητα σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες», που υποτίθεται ότι πρέπει ν’ ασχοληθούν." Κατά την ίδια, η μαζική αυτή αναδάσωση δεν ισοσταθμίζει την ετήσια απώλεια σε 600.000 εκτάρια δάσους, αριθμός που κατατάσσει το Μεξικό στην πέμπτη θέση στον κόσμο στην απώλεια δασών.

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

To πρώτο "πράσινο" album


 

To WWF Ελλάς σε συνεργασία με την SONY BMG κυκλοφορούν το πρώτο CD αφιερωμένο αποκλειστικά στο περιβάλλον. Η συλλογή περιέχει ξένα τραγούδια με «ακτιβιστικό» χαρακτήρα από τους Lou Reed, Bob Dylan, Patti Smith, Talking Heads, Leonard Cohen κ.α., και το νέο ελληνικό τραγούδι «Μπες στο κλίμα» του Κώστα Λειβαδά μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Νίκο Πορτοκάλογλου και την Ανδριάννα Μπάμπαλη.

Το «Μπες στο κλίμα» γράφτηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας του WWF Ελλάς «Το κλίμα είναι στο χέρι σου!» με στόχο να ευαισθητοποιήσει όλους τους Έλληνες πολίτες στο παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.
Θα βρείτε το CD σε όλα τα κεντρικά δισκοπωλεία από τη Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2007. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις θα διατεθούν στο WWF Ελλάς για την ενίσχυση της εκστρατείας «Το κλίμα είναι στο χέρι σου!».

Χορηγός επικοινωνίας του Green Album είναι ο ΣΚΑΪ.

Το CD περιέχει τα τραγούδια:
1. THE RICHEST MAN IN BABYLON (ACOUSTIC VERSION) -THIEVERY CORPORATION
2. SIGN 'O' THE TIMES – PRINCE
3. GET UP, STAND UP - PETER TOSH
4. IF YOU TOLERATE THIS YOUR CHILDREN WILL BE NEXT-MANIC STREET PREACHERS
5. WILD WOOD - PAUL WELLER
6. EVERYTHING IS BROKEN- BOB DYLAN
7. NOTHING BUT FLOWERS -TALKING HEADS
8. ARMAGIDEON TIME - THE CLASH
9.;PEOPLE HAVE THE POWER - PATTI SMITH
10. LONELY PLANET - THE ΤΗΕ
11. LAST GREAT AMERICAN WHALE – LOU REED
12. MY CULTURE-ONE GIANT LEAP feat. ROBBIE WILLIAMS & MAXI JAZZ
13. WHO BY FIRE – LEONARD COHEN
14. EVE OF DESTRUCTION-PAUL REVERE & THE RAIDERS
15. WORLD ON FIRE - SARAH McLACHLAN
16. PERFECT DAY - LOU REED

BONUS TRACK:
ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ-ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΠΑΜΠΑΛΗ, ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ

Στο «Πράσινο Άλμπουμ» θα βρείτε επιπλέον ένα bonus CD-ROM με πληροφορίες για την αλλαγή του κλίματος και τρόπους για το πώς μπορεί ο καθένας μας να συμμετέχει ενεργά στον παγκόσμιο αγώνα για την καταπολέμησή της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

www.wwf.gr

To θερμότερο έτος για την Αυστραλία

Το 2007 ήταν ο θερμότερος χρόνος στην πρόσφατη ιστορία της Αυστραλίας.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι στη χώρα, η θερμοκρασία ήταν ένα βαθμό υψηλότερη από τη συνηθισμένη, με αποτέλεσμα οι περιοχές αυτές να βρίσκονται εκτεθειμένες διαρκώς σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών, να αντιμετωπίζουν λειψυδρία και επιζήμια μείωση των καλλιεργειών.

Οι υψηλές θερμοκρασίες αύξησαν την κατανάλωση νερού, και έτσι οι περιορισμοί στη χρήση νερού δεν επιτυγχάνουν το ζητούμενο αποτέλεσμα διότι μειώθηκαν παράλληλα και οι βροχοπτώσεις.

Οι ειδικοί σημειώνουν, ότι οι περιορισμοί κατανάλωσης νερού που επιβλήθηκαν το 2001 βοήθησαν, αλλά δεν έλυσαν το πρόβλημα της λειψυδρίας εξ αιτίας των λίγων βροχοπτώσεων.

Στην Πέρθη της Δυτικής Αυστραλίας μαίνονται οι πυρκαγιές που ήδη αποτέφρωσαν μεγάλες εκτάσεις, προκάλεσαν το θάνατο τριών ατόμων και ισοπέδωσαν σπίτια. Την περασμένη Πέμπτη οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο απειλητικές πυρκαγιές, πριν προκαλέσουν περισσότερες ζημιές.

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2008

Ανακύκλωση τώρα



 Το σύνθημα αυτό είναι κάτι που είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια και είναι καιρός να το θυμηθούμε και να ενεργοποιηθούμε. Όλοι. Έτσι θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι χωματερές δεν είναι λύση, δεδομένου ότι πλέον καταστρέφουν το περιβάλλον, γιατί στους σύγχρονους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) δεν είναι δυνατόν να εναποθέτουμε όλα τα σκουπίδια, γιατί θα μειώσουμε τη διάρκεια ζωή τους. Ας μη ξεχνάμε ότι τα σκουπίδια είναι πρώτη ύλη και σε ένα μεγάλο ποσοστό αποτελούν «θησαυρό», τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για το ίδιο το περιβάλλον.

Να σκεφτούμε απλώς ότι 1000 τόνοι ανακυκλωμένου χαρτιού, που συνήθως πετάμε μαζί με άλλα άχρηστα αντικείμενα στον ίδιο κάδο, είναι ικανοί να σώσουν 17.000 δέντρα, ενώ η συγκέντρωση και επαναχρησιμοποίηση 3.500 τόνων χαρτιού ισοδυναμεί με τη διάσωση ενός δάσους με περίπου 50.000 δέντρα.

Και βέβαια δεν είναι μόνο το χαρτί, αλλά και το αλουμίνιο, το γυαλί και το πλαστικό. Υλικά που πετάμε στον κάδο μας χωρίς να σκεφτούμε ότι μπορεί να τα διαχωρίσουμε από τα άλλα απορρίμματα. Και αυτό τη στιγμή που πρέπει να ξέρουμε επίσης ότι ένας τόνος ανακυκλωμένου γυαλιού εξοικονομεί ενέργεια που αντιστοιχεί σε 134 λίτρα πετρελαίου.

Eπηρεάζεται το κλίμα στην Ινδία

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να επηρεάσει καταστροφικά το κλίμα στην Ινδία σύμφωνα με τη νέα αναφορά για τις χώρες τις Ασίας και του Ειρηνικού “Up in Smoke” Document Actions
 
Η νέα μελέτη Up in Smoke? Asia and the Pacific αναφέρει πως χωρίς άμεση δράση, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη πρόκειται να ανατρέψει την οικονομική και κοινωνική πρόοδο δεκαετιών στην Ασία και να επηρεάσει πάνω από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ενώ, οι ηγέτες προετοιμάζονται για την επερχόμενη σύνοδο του ΟΗΕ στο Μπαλί στις αρχές του Δεκεμβρίου με στόχο να καθορίσουν τη διεθνή απάντηση στην αλλαγή κλίματος, η μελέτη Up in Smoke?Asia and the Pacific προειδοποιεί πως οι επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος θα επηρεάσουν κυρίως την Ασία, όπου βρίσκονται τα δυο τρίτα του πληθυσμού παγκοσμίως.

Η Ινδία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα με περίπου 700 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε αγροτικές περιοχές και εξαρτώνται από τη γεωργία, τα δάση, και κατά συνέπεια από τις κλιματικές αλλαγές. Τα οικοσυστήματά της χώρας όπως τα δάση,τα λιβάδια και οι βοσκότοποι ήδη επιβαρύνονται από τις περιβαλλοντικές μεταβολές, την εμπορευματοποίηση, την υπερβολική χρήση των πόρων και την ανεξέλεγκτη πρακτική των βιομηχανικών και γεωργικών αποβλήτων.

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2008

H καταστροφή μέσα από τα μάτια ενός παιδιού...



Ένα παιδί καταλαβαίνει την καταστροφή παραπάνω από τους μεγάλους. Που τόσα χρόνια ήξεραν και δεν έλεγαν γιατί κοίταζαν μονάχα το δικό τους συμφέρον. Τι φταίει αυτό το παιδί αν γεννήθηκε και θα ζήσει την καταστροφή; Δεν φταίει Φταίει όμως αυτός που ήξερε και δεν νοιάστηκε αν αυτό το παιδί πεθάνει λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.Δεν νοιάστηκε αν μείνουν 550 εκατομμύρια άνθρωποι άστεγοι.Δεν  νοιάστηκε αν ολόκληρες χώρες αφανιστούν.Δεν νοιάστηκε αν οι απόγονοι του πεθάνουν. Δεν νοιάστηκε αν εκατομμύρια άνθρωποι πνιγούν απο τις πλυμμήρες ή καούν απο τις φλόγες που θα υπάρξουν στη Γή λόγω της υπερθέρμανσης

Μπορούσαμε να κάνουμε πολλά εδώ και χρόνια,δεκαετίες. Όμως κάποιοι κρατούσαν κλειστό το στόμα τους.Και επειδή αυτοί κράτησαν κλειστό το στόμα τους εμείς 
είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε την καταστροφή.                                           

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2008



Κομμάτι πάγου που έλιωσε στην Αρκτική τις τελευταίες έξι ημέρες. Αυτό το κομμάτι είναι ίσο με το μέγεθος της Florida,μιας μεγάλης πολιτείας των ΗΠΑ. Ένα τεράστιο μέγεθος πάγου,έλιωσε μόλις σε έξι ημέρες.To καλοκαίρι του 2005 στην Αρκτική υπήρχαν 2.05 εκατομμύρια μίλια πάγου. Σήμερα, υπάρχουν μόνο 1.63 εκατομμύρια μίλια πάγου.Δηλαδή  0.43 εκατομμύρια μίλια πάγου έλιωσαν σε 2 χρόνια. Βασιζόμενοι σε αυτό, σε 4 χρόνια οι πάγοι της Αρκτικής δεν θα υπάρχουν πια.

Ο καθένας περιμένει τον δίπλα του...

Είναι κατανοητό πως είμαστε σε δύσκολη φάση για τον κόσμο. Πολύ λίγοι είναι αυτοί που βοηθούν αν και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι βοηθούν. Πολλές κυβερνήσεις άρχισαν να βάζουν διάφορους φόρους για την ανακύκλωση και τη ρύπανση.Γιατί νοιάζονται για το μέλλον του πλανήτη και των ανθρώπων.

Πολλοί απο εμάς όμως δεν κάνουν κάτι οι ίδιοι γιατι ακριβώς σκέφτονται πως υπάρχουν 6 δισεκατομύρια άνθρωποι στον κόσμο. Αν αυτός ο ένας βοηθήσει θα αλλάξει κάτι; Φυσικα θα αλλάξει. Στους εράνους της UNICEF ο καθένας μας μπορεί να δώσει και το πιο μικρό ποσό.20 cent,20 λεπτά. Αλλά πόσο μεγάλο ποσό συγκεντρώνεται; Κάποια εκατομμύρια ευρώ. Πολύ σημαντικό ποσό για τα παιδιά.

Οπόταν,βασιζόμενος σε αυτό, γιατί να μην δώσεις και εσυ μια μικρή βοήθεια στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται για να σώσουμε τον πλανήτη μας;Και η πιο μικρή εισφορά είναι μεγάλη.Ο καθένας περιμένει τον δίπλα του,και ο δίπλα του περιμένει τον άλλο να κάνει κάτι.Στο τέλος όμως δεν γίνεται τίποτε. 

Οι πάγοι λιώνουν, η στάθμη του νερού ανεβαίνει,πολλές πολιτείες και πόλεις θα εξαφανιστούν.Δε σε νοιάζει που 800 εκατομμύρια
άτομα θα πεθάνουν εξαιτίας του λιώσιμου των πάγων;
Αυτοί θα πληρώσουν με τον θάνατο τους γιατί εσύ καταστρέφεις τον κόσμο.Τον κόσμο που ζεις,την χώρα σου,την οικογένεια σου,τους γύρω σου.

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2008

Φόρος ρύπανσης για τα αυτοκίνητα στο Μιλάνο



Ειδικό φόρο κυκλοφορίας και ρύπανσης ύψους από 2 έως και 10 ευρώ οφείλουν να καταβάλλουν οι οδηγοί για να μπουν στο κέντρο του Μιλάνου. Πρόκειται για τον πρώτο «φόρο ρύπανσης» που επιβάλλεται σε ευρωπαϊκή πόλη, στοχεύοντας στην λιγότερη δυνατή ρύπανση.

Η δήμαρχος του Μιλάνου Λετίτσια Μοράτι, δήλωσε: «Αυτός είναι ένας καινούριος τρόπος να αντιμετωπιστεί η μόλυνση και να προαχθεί η δημόσια υγεία»

To ποσό που θα πληρώνει ο οδηγός για τον "φόρο ρύπανσης" θα είναι με βάση τα κυβικά και τα καυσαέρια που έχει το κάθε αυτοκίνητο, ενώ κάμερες σε 43 σημεία θα ελέγχουν κατά πόσο συμμορφώνονται οι οδηγοί.
 

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

Δεν περνάς κυρά Μαρία...




Τρεις πολεις στη Γερμανία (Βερολίνο,Αννόβερο,Κολωνία) άρχισαν να εφαρμόζουν ένα νέο σχέδιο για τη μείωση της ρύπανσης, με το οποίο απαγορεύεται η κίνηση των πιο ρυπογόνων οχημάτων στο κέντρο της πόλης. Το σχέδιο θα επεκταθεί μέσα στο 2008 σε 20 γερμανικές πόλεις.

Όλα τα ΙΧ που κινούνται στις τρεις πόλεις πρέπει να φέρουν ένα ειδικό αυτοκόλλητο που δείχνει τα επίπεδα καυσαερίων με πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα.

Περίπου 1,7 εκατομμύρια οχήματα, κυρίως παλιά ντιζελοκίνητα ΙΧ και φορτηγά, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ακόμα και για το κόκκινο σήμα και πλέον δεν θα μπορούν να κινούνται στο κέντρο της πόλης.

Όσοι οδηγούν χωρίς το χρωματιστό αυτοκόλλητο θα καταβάλουν πρόστιμο 40 ευρώ και θα τους αφαιρούνται πόντοι από το point system που ισχύει στη Γερμανία. Στους οδηγούς δόθηκε περίοδος χάριτος μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Το μέτρο αυτό «αποτελεί τη σοβαρότερη μέχρι σήμερα προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η σοβαρότερη πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία προκαλεί 75.000 πρόωρους θανάτους το χρόνο» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η περιβαλλοντική οργάνωση Deutsche Umwelthilfe.Το μέτρο ισχύει και για τα αυτοκίνητα των τουριστών, ωστόσο οι Αρχές άφησαν να εννοηθεί ότι θα είναι ελαστικές με τους επισκέπτες.



Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2008

Chevrolet Volt-Το...next-gen αυτοκίνητο.



Το Chevrolet Volt είναι ένα "υβριδικό" αυτοκίνητο που δημιουργείται από την General Motors. Η εταιρία έχει αποφύγει τη χρήση του όρου "υβρίδιο" προτιμώντας να το ονομάσει ηλεκτρικό όχημα.Το όχημα σχεδιάζεται για να τρέξει καθαρά στην ηλεκτρική ενέργεια από τις τις (επαναφορτιζόμενες) μπαταρίες μέχρι και 40 μίλια (64 χλμ) - που είναι μια αρκετά μεγάλη απόσταση για να καλύψει τον καθημερινό ανταλάσσει των περισσότερων Αμερικανών, ο οποίος είναι περίπου 25 μίλια (40 χλμ). Με τη χρήση μιας μικρής μηχανής εσωτερικής καύσεως που γαντζώνεται σε μια γεννήτρια για να ανατροφοδοτήσει τις μπαταρίες, η σειρά του οχήματος αυξάνεται σε 640 μίλια (1.030 χλμ) στην εθνική οδό. Η εταιρία General Motors θα κατασκευάσει 60.000 ηλεκτρικά αυτοκινήτα Chevrolet Volt για το εναρκτήριο έτος τους στην αγορά, δώδεκα φορές οι πωλήσεις υβριδικού Prius της της TOYOTA, για το εναρκτήριο έτος τους.

Θα ήταν καλό να αναπτυχθούν καλύτερα αυτές οι τεχνολογίες,να γίνουν συμφέρουσες για τους καταναλωτές.Πρέπει να πωλούνται μαζικά ώστε να μειώνουν σημαντικά τους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα το οποίο είναι μεγάλη απειλή για τον πλανήτη. Τα αυτοκίνητα αυτά φορτίζονται και λειτουργούν με μπαταρίες.Άλλα χρησιμοποιούν υδρογόνο αντί πετρέλαιο.

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2008

Σώσε τον πλανήτη...όχι για εσένα. Για τον κόσμο!!

 
 
Χωρίς σχόλια,απλά δείτε τις εικόνες που εμφανίζονται στο βίντεο...